Dostupni linkovi

State Department o sastanku Dačića i Lavrova: 'Ne pružati Putinu platformu za promovisanje agresije'


Zgrada State Departmenta, Vašington, fotografija iz 2023. godine
Zgrada State Departmenta, Vašington, fotografija iz 2023. godine

Američki State Department je nakon posete ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića Moskvi i sastanka sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) naveo da su upoznati sa izveštajima o ovom susretu.

"Ne verujemo da bilo koja zemlja treba da pruži gospodinu Putinu platformu za promovisanje ili opravdanje njegovog tekućeg agresorskog rata protiv Ukrajine", rekao je portparol State Departmenta za RSE.

Ivica Dačić je u Moskvu otputovao na poziv Lavrova, kako bi prisustvovao prijateljskoj utakmici fudbalskih reprezentacija Srbije i Rusije.

Srbija je prva evropska reprezentacija koja će igrati u Rusiji od početka invazije na Ukrajinu.

Zvanični Beograd se od februara 2022, kada je Rusija poslala trupe u Ukrajinu, nije uskladio sa sankcijama Evropske unije, a vlasti u Srbiji nisu prekinule kontakte sa Kremljom.

Aktuelni šef diplomatije u Srbiji Ivica Dačić javno zastupa stav da Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, na šta je obavezuje Evropska unija.

On je nakon sastanka u izjavi novinarima Srbije rekao da je održavanje odnosa sa Rusijom i Kinom za Srbiju "vitalni nacionalni državni interes".

Dačić se zahvalio Rusiji na čvrstom stavu i podršci koju pruža Srbiji kada se radi o teritorijalnom integritetu i suverenitetu i pitanju Kosova.

"Za nas je to od vitalnog značaja da znamo da u Savetu bezbednosti imamo jedan siguran glas", rekao je Dačić u izjavi novinarima iz Srbije.

Zvanični Beograd računa na podršku Rusije i Kine u međunarodnim organizacijama i institucijama u vezi sa nepriznavanjem Kosova kao države.

Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, ali vodi dijalog sa Prištinom o normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom EU, koji treba da rezultira pravno obavezujućim sporazumom.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je pre sastanka da je Rusija zainteresovana da "spreči nove krize" na Balkanu, prenosi Beta.

Kako se dodaje, Lavrov je Dačiću rekao da želi od njega čuje procenu situacije na Balkanu, koju je ocenio kao "ozbiljnu".

XS
SM
MD
LG