Dostupni linkovi

Thaçi: Ustav treba da se poštuje, biću mandatar


Hashim Thaci
Hashim Thaci
Razgovarao: Zijadin Gashi, priredila: Amra Zejneli

Odlazeći premijer, Hashim Thaçi, u intervjuu za RSE navodi da je on mandatar za formiranje buduće vlade, ozbirom da predstavlja pobedničku partiju na izborima koji su na Kosovu odrzani 8. juna. On je dodao da će nakon potvrde izbornih rezultata početi konsultacije sa mogućim koalicionim partnerima za formiranje vlade, isključujući mogućnost da vladu formira opozicija.
RSE: Vaša partija je pobedila na izborina 8. juna, a u međuvremenu tri ostale partije zajedničkim dogovorom tvrde da će formirati vladu. Kakva je vaša pozicija u odnosu na te tvrdnje?

Thaçi: Kosovo je izborima 8. juna dobilo mnogo. Dobilo je novu misiji, pobedio je građanin Kosova. Ovim opštim izborima koje smo organizovali, još jednom smo dokazali da se demokratija razvija. Održali smo fer, slobodne, demokratske izbore sa visokim međunarodnim standardima, najbolje u regionu. Odlično smo upravljali predizbornim procesom, sam dan glasanja, i imali normalno učešće. Takođe je i visoka ocena međunarodne zajednice za organizaciju izbora u Republici Kosovo.
RSE: Da li ste pronašli partnere za formiranje vlade, uzimajući u obzir rezultat koji ne garantuje da PDK sam formira vladu?

Thaçi: Ja ne želim da vršim ustavne i zakonske interpretacije, zato što to ne mogu. Ali, pobednik izbora je DPK i kao partija ili pobednička koalicija izbora, imaće kandidata za premijera, i ova pobednička partija koja je osvojila potrebnu većinu u Skupštini formiraće vladu.
RSE: Koliko Ustav dopušta da vladu formira opozicija, u ovom slučaju uzimamo u obzir sporazum LDK-AAK-Nisma?

Thaçi: Ja ne želim da vršim ustavne i zakonske interpretacije, zato što to ne mogu. Ali, pobednik izbora je DPK i kao partija ili pobednička koalicija izbora, imaće kandidata za premijera, i ova pobednička partija koja je osvojila potrebnu većinu u Skupštini formiraće vladu.
RSE: Bićete mandatar ove vlade?

Thaçi: Ja sam vodio celu ovu kampanju nove misiije sa mojom ekipom. Veoma sam odlučan da nastavim dalje sa agendom ekonomskog razvoja, sa formiranjem 200 hiljada novih radnih mesta, za formiranje fonda od 1.5 milijardi eura, i za unapređenje blagostanja građana Kosova. A što se političkih oponenata tiče, razumem ih, radi se o emotivnoj reakciji, o razočaravajućoj situaciji zbog neželjenih rezultata i nepoverenja građana. Zato očekujem da svi radimo zajedno za dobrobit zemlje, i za konsolidaciju i ojačavanje naše države.

RSE: Ukoliko vi budete na čelu vlade, nazovimo je " Thaçi 3", koja će biti ponuda za partnerske partije? Šta im nudite?

Thaçi: Veoma se dobro osećam i ponosan sam što sam u ovih poslednjih sedam godina, kao premijer pobedio šest puta na izborima. Veoma se dobro osećam i veoma sam zahvalan na poverenju građana što sam i posle sedam godina ponovo lider sa najviše osvojenih glasova. Poverenje građana je u novoj misiji. Radiću kako bih postigao što širu koaliciju i kako bismo imali političku stabilnost.
RSE: U svakom slučaju, isključujete svaku mogućnost da vaša partija pređe u koaliciju?

Thaçi: Realno, gde je kome mesto na političkoj sceni odredio je narod, a ne hitra i emotivna volja nekog političkog lidera.
RSE: U ovoj fazi kada se očekuje i konstituisanje novih institucija, da li predviđate da može doći do političkog grča i da zemlja eventualno ponovo ode u nove prevremene izbore?

Thaçi: Ne mislim da postoji razloga za grč ili političke blokade. Svi moramo da razmišljamo pozitivno, tolerantno, kako bi pronašli rešenje koje bi otvorilo perspektivu našoj zemlji. Nikome ne smemo da dozvolimo da pokvari imidž Kosova nakon ovih dobrih izbora, dobro organizovanih sa visokim standardima. I naravno, nije u ničijem interesu da se dese institucionalne blokade ili odlazak u nove izbore. Ali, iznad svega, svi trebamo da poštujemo Ustav i zakone Kosova, političku realnost i volju građana.
RSE: U slučaju da opozicija, uslovno rečeno, formira jednu vladu, da li će je smatrati zakonskom i u skladu sa Ustavom?

Thaçi: Pobednička partija je Demokratska partija Kosova, nije ne može da pregazi i iskrivi volju naroda zbog emotivnih želja ili razočaravajućih trenutaka.
RSE: Od ovih političkih subjekata, nazovimo ih opozicionim, na osnovu rezultata izbora od 8. juna, s kim bi ste ušli u koaliciju, uzimajući u obzir da dosadašnji partner, Alijansa novo Kosovo sada nije prešla prag?

Thaçi: Ne želim da komentarišem rezultate ni jedne političke partije, narod se izjasnio, i dok narod govori, izražava svoju volju, onda je sve jasno. U trenutku kada dođe do potvrde izbornih rezultata, poduzeću potrebne ustavne i zakonske korake, u skladu sa voljom i poverenjem građana, kao pobednička partija ovih izbora.
XS
SM
MD
LG