Dostupni linkovi

Odesa i Harkiv pod udarima Rusije, Ukrajina gađala oblast Kursk


Mesto udara ruskog napada u selu Lipci u Harkivskoj oblasti, 10. april 2024.
Mesto udara ruskog napada u selu Lipci u Harkivskoj oblasti, 10. april 2024.

U ruskom raketnom napadu na Odesku oblast u sredu su poginule četiri osobe, uključujući jedno dete, rekao je regionalni guverner, dok je u granatiranju drugog po veličini ukrajinskog grada Harkiva, ubijena devojčica, a ranjene dve osobe, preneo je Ukrajinski servi Radija Slobodna Evropa.

Guverner Oleh Kiper rekao je da je još sedam osoba povređeno u večernjem napadu na Odesku oblast, uključujući čoveka koji je u teškom stanju pošto su mu amputirane noge.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Kiper je dodao da dostupne informacije ukazuju da su ruske snage u napadu koristile balističke rakete Iskander-M, koje su oštetile i transportnu infrastrukturu.

U ruskoj oblasti Kursk, tamošnji guverner Roman Starovojt je rekao da je ukrajinski dron ispalio raketu na civilni automobil, ubivši tri osobe, uključujući dvoje dece.

Starovojt rekao je da je granatirano nekoliko naselja u dva okruga Kurske oblasti, koja se graniči s Ukrajinom, i da su oštećeni dalekovodi.

Prethodno je u oblasti Harkiva ruska vojska granatirala oblasti Lipci i Mala Danilivka, ubivši 14-godišnju devojčicu, rekao je guverner Oleh Sinjehubov na Telegramu.

"Još najmanje dve osobe su ranjene; 33-godišnji radnik apoteke, koji je zadobio povrede od šrapnela, i 16-godišnji dečak su hospitalizovani", napisao je Sinjehubov i dodao da je ruska vojska lansirala i dve navođene bombe na naselje Vovčansk.

"Usled udara potpuno je uništena poliklinika. Trenutno znamo za jednu žrtvu, 34-godišnji muškarac sa ranama od gelera je hospitalizovan", rekao je on.

Ruski napadi na Harkiv, koji je blizu ruske granice, pojačani su poslednjih nedelja.

Gradonačelnik Ihor Terehov rekao je nedavno da ruske trupe gađaju Harkiv iz S-300 u Belgorodskoj oblasti u Rusiji i da te rakete stignu do grada za 40 sekundi. Sve češće se koriste i dronovi Šahed iranske proizvodnje.

Ukrajina se muči da zaštiti svoje gradove od ruskih projektila, dronova i bombi zbog nedostatka ključne municije i sistema protivvazdušne odbrane.

Najnoviji napadi usledili su dan pošto je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio oblast Harkiva kako bi pregledao odbrambena utvrđenja i uputio još jedan apel za veću vojnu pomoć od zapadnih pristalica Ukrajine.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je prethodno u sredu saopštilo da su njegovi odbrambeni sistemi oborili 14 od 17 dronova koje je Rusija lansirala u oblastima Odesa i Nikolajev, dodajući da su u Odesi takođe uništene dve ruske krstareće rakete.

U večernjem saopštenju ukrajinska vojska je navela da njene snage drže položaje na levoj obali reke Dnjepar i da odvraćaju napadače u blizini Krasnohorivka, koja se nalazi direktno na liniji fronta u Donjeckoj oblasti.

Pored toga, ukrajinska mornarica je saopštila da je ruski helikopter Ka-27 uništen na poluostrvu Krimu pod okupacijom Rusije.

Rusija nije komentarisala tvrdnje Ukrajine, koje RSE nije mogao da nezavisno proveri. Helikopter Ka-27 je protivpodmornički avion razvijen u sovjetsko vreme.

XS
SM
MD
LG