Dostupni linkovi

Najmanje 17 osoba ubijeno u ruskom napadu na Černihiv, kažu zvaničnici


Razorene zgrade u Černihivu posle ‚pokušaja ruske vojske da zauzme taj grad na početku invazije, 13. april 2024.
Razorene zgrade u Černihivu posle ‚pokušaja ruske vojske da zauzme taj grad na početku invazije, 13. april 2024.

Najmanje 17 ljudi je poginulo, a nekoliko je povređeno u ruskom vazdušnom napadu na ukrajinski grad Černihiv, izjavili su zvaničnici.

Černihiv je u sredu, ubrzo pošto su se sirene za vazdušni napad oglasile širom Ukrajine, potreslo nekoliko eksplozija, preneo je Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da se takav napad ne može sprečiti jer Ukrajini nema "dovoljno" protivvazdušne odbrane usled sve manje isporuka od saveznika, posebno Sjedinjenih Država, gde su političari u pat poziciji zbog paketa vojne pomoći vrednog oko 62 milijarde dolara.

Guverner Černihivske oblasti Vjačeslav Čaus rekao je da je poznato da je u napadu poginulo 10 ljudi, a oko 20 povređeno.

Vazdušni napad ruskih snaga usledio je nakon što je proglašena vazdušna uzbuna u 8.50 po lokalnom vremenu, rekao je Čaus.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Gradonačelnik Černihiva Oleksandr Lomako rekao je da je u napadima pogođena civilna i društvena infrastrukturu u gradu, koji se nalazi oko 145 kilometara severno od Kijeva.

Taj grad je pogođen nekoliko puta otkako su ruski tenkovi upali u Ukrajinu sa obližnje beloruske teritorije u februaru 2022.

"Nažalost, broj poginulih bi mogao da poraste. To se ne bi desilo da je Ukrajina dobila dovoljno opreme za protivvazdušnu odbranu i da je rešenost sveta da se suprotstavi ruskom teroru takođe bila dovoljna", rekao je Zelenski u postu na Telegramu.

Rusija je drastično pojačala vazdušne napade na Ukrajinu čijim snagama ponestaje dovoljno sistema protivvazdušne odbrane i municije, dok je očajnički potrebna pomoć iz SAD zaglavljena u Predstavničkom domu zbog protivljenja republikanaca.

Ukrajinski zvaničnici očajnički su molili Vašington i druge saveznike da pojačaju vojno snabdevanje i pomoć, navodeći da je ukrajinska protivvazdušna odbrana kritična i za zaštitu njenih suseda.

Suočen sa sve većim nedostatkom sistema protivvazdušne odbrane, oružja i municije kako presušuje pomoć sa Zapada, Kijev sve više pribegava vazdušnim i morskim dronovima za udare duboko unutar ruske teritorije, ciljajući i vojna postrojenja i kritične kapacitete za preradu nafte.

Serija eksplozija odjeknula je rano u sredu u zoni vojnog aerodroma u gradu Džankoj na severu ukrajinskog poluostrva Krim pod okupacijom Rusije.

XS
SM
MD
LG