Dostupni linkovi

Vučić osudio napad na hrvatske državljane u Pančevu, Hrvatska uputila prosvjednu notu


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, 7. februara 2024.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, 7. februara 2024.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je 16. aprila napad na hrvatske državljane u Pančevu proteklog vikenda, poručujući da će nadležni učiniti sve da procesuiraju odgovorne za taj incident.

"To je nedopustivo i nedozvoljivo. Tako nešto nigde, ni kod nas ni u regionu, ne sme da se događa", izjavio je Vučić na otvaranju Sajma privrede u Mostaru.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je u utorak prosvjednu notu Srbiji zbog "napada na četvoricu hrvatskih državljana i na dvojicu srpskih državljana koji su stali u njihovu odbranu".

Hrvatsko ministarstvo navelo je da je, prema dostupnim informacijama, napad bio nacionalno i etnički motiviran, a zatražene su informacije o djelovanju insitucija Srbije i "primjereno kažnjavanje počinitelja".

Četiri osobe su u nedjelju u Pančevu na nacionalnoj osnovi vrijeđale četvoricu hrvatskih državljana.

Potom su fizički napale dvojicu hrvatskih i dvojicu srpskih državljana, pri čemu su im nanijeli lake tjelesne ozljede, navelo je Više tužilaštvo u Pančevu.

Viši sud u Pančevu odredio je pritvor do 30 dana jednom od osumnjičenih "zbog postojanja posebnih okolnosti koje ukazuju da bi u kratkom roku mogao da ponovi krivično djelo".

XS
SM
MD
LG