Dostupni linkovi

EU kritizira, Kremlj brani zakon o stranim agentima u Gruziji


Protesti u Gruziji zbog zakona o "stranim agentima", Tbilisi, 7. 3. 2023.
Protesti u Gruziji zbog zakona o "stranim agentima", Tbilisi, 7. 3. 2023.

Europska unija kritizirala je u četvrtak gruzijsku vladu zbog oživljavanja prijedloga zakona o "stranim agentima" koji je vlada odbacila nakon protesta održanih prošle godine, dok je Kremlj stao u njegovu obranu.

Zakon bi zahtijevao da se organizacije koje iz inozemstva primaju više od 20 posto svog financiranja registriraju kao one koje "zastupaju interese strane sile".

Vladajuća stranka u Gruziji saopćila je u srijedu da će uvesti zakon, nakon što je odustala od prethodnog pokušaja u martu 2023. usred nasilnih protesta kritičara koji su ga uspoređivali s ruskim zakonima koji se koriste za suzbijanje neslaganja s Kremljom.

Europska unija, koja je Gruziji u decembru dodijelila status kandidata za članstvo i naglasila da će napredak ovisiti o daljnjim reformama, saopćila je da "žali" zbog odluke o ponovnom podnošenju prijedloga zakona.

"To je izazvalo ozbiljnu zabrinutost", stoji u saopćenju EU-a.

Kritičari zakona iz Gruzije nazvali su ga "ruskim zakonom", snažnom optužbom u zemlji u kojoj se Rusija uglavnom ne voli zbog uloge u pružanju podrške odcijepljenim regijama Abhaziji i Južnoj Osetiji.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da kritičari nacrta zakona "trebaju aktivnije objasniti apsurdnost smatranja ovoga ruskim projektom".

Peskov je dodao da Rusija želi "stabilnost i predvidljivost" u Gruziji i branio predloženi zakon.

"Nijedna država ne želi uplitanje drugih zemalja u unutarnju politiku; to je normalna praksa", kazao je Peskov.

Iako su Rusija i Gruzija od 1990-ih vodile niz ratova zbog separatističkih regija i nemaju diplomatske odnose, Tbilisi je produbio veze s Moskvom od početka sukoba u Ukrajini.

I zapadni i domaći kritičari optužili su vladajući blok Gruzijski san za autoritarne tendencije i pretjeranu bliskost s Rusijom, iako taj blok kaže da želi pridruživanje Gruzije EU-u i NATO-u.

Opozicija i aktivisti u Gruziji rekli su da će svaki pokušaj da se krene naprijed s prijedlogom zakona potaknuti masovne proteste, slične onima koji su prisilili vlasti na njegovo povlačenje u martu 2023. godine.

Gruzijski zakon o 'stranim agentima' izveo narod na ulice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

U međuvremenu, predsjednik Kirgistana Sadir Japarov potpisao je u utorak, 2. aprila, kontroverzni nacrt zakona koji će omogućiti vlastima da registruju organizacije kao "strane predstavnike", dok kritičari ocjenjuju da isti odražava represivno rusko zakonodavstvo o "stranim agentima".

XS
SM
MD
LG