Dostupni linkovi

Sud BIH:Lalović i Škiljević oslobođeni optužbe za ratni zločin


Sud BiH oslobodio je Radoja Lalovića i Soniboja Škiljevića optužbe za zločin protiv čovječnosti počinjen u Kazneno-popravnom domu (KPD) "Butmir" kraj Sarajeva.

Lalović i Škiljević oslobođeni su optužbe jer, kako se navodi , Apelaciono vijeće Suda BiH nije van razumne sumnje utvrdilo da su počinili zločine koji su im stavljeni na teret optužnicom Tužilaštva BiH, navodi Balkanska istraživačka mreža /BIRN/.

Prema ovoj drugostepenoj presudi, Lalović i Škiljević oslobođeni su optužbe da su od maja do decembra 1992. godine sa pripadnicima vojnih, policijskih i političkih struktura tadašnje Srpske Republike BiH učestvovali u sistematskom udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio progon, zatvaranje civila, mučenje i prisiljavanje na prinudni rad, te ubijanje.

Drugostepena presuda donesena je nakon što je Apelaciono vijeće prihvatilo žalbe koje su iznesene na prvostepenu presudu Suda BiH. Prema presudi koja je izrečena u junu 2010. godine, Lalović je bio osuđen na pet, a Škiljević na osam godina zatvora.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.
XS
SM
MD
LG