Petak, 19. decembar/prosinac 2014, 22:37 CET

Vijesti

Crveni krst uspeo da civilima u Hami uruči pomoć

27.02.2012
 
Timovi Crvenog krsta uspeli su, prvi put posle više od mesec dana, da se probiju do Hame i isporuče hranu i druge potrepštine civilima u tom sirijskom gradu, koji je na meti bombardovanja režima predsednika Bašara el Asada.
 
Portparol Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC) u Ženevi Hičam
Hasan rekao je da je zajednički tim ICRC i sirijskog Crvenog polumeseca doneo hitnu pomoć u hrani i drugoj robi za 12.000 ljudi iz Hame.
 
Hama je pod žestokom paljbom vladinih snaga, a okolna sela i gradovi su često poprišta antivladinih protesta i sukoba između vojske i vojnih dezertera.
 
Prema podacima sirijskih prodemokratskih aktivističkih grupa, za 11 meseci koliko traje pobuna protiv El Asadovog režima, u Siriji je poginulo više od 8.000 ljudi.
 
S druge strane, u Moskvi, ruski premijer Vladimir Putin upozorio je protiv vojne intervencije u Siriji ili napada na njegovog saveznika Iran.
 
On je dodao da je Zapad podržao "Arapsko proleće" zarad vlastitih interesa u tom regionu, kao i da umesto da protesti podstaknu razvoj demokratije, oni su samo odveli u verski ekstremizam.
 
Rusija snažno podržava zvanični Damask, i, zajedno sa Kinom, uložila je veto na dve rezolucije Saveta bezbednosti UN o Siriji.
27 februar/veljača 2012
27 februar/veljača 2012

Kalendar

Posljednje vijesti