Petak, 22. maj/svibanj 2015, 13:29 CET

Crveni krst uspeo da civilima u Hami uruči pomoć

27.02.2012
 
Timovi Crvenog krsta uspeli su, prvi put posle više od mesec dana, da se probiju do Hame i isporuče hranu i druge potrepštine civilima u tom sirijskom gradu, koji je na meti bombardovanja režima predsednika Bašara el Asada.
 
Portparol Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC) u Ženevi Hičam
Hasan rekao je da je zajednički tim ICRC i sirijskog Crvenog polumeseca doneo hitnu pomoć u hrani i drugoj robi za 12.000 ljudi iz Hame.
 
Hama je pod žestokom paljbom vladinih snaga, a okolna sela i gradovi su često poprišta antivladinih protesta i sukoba između vojske i vojnih dezertera.
 
Prema podacima sirijskih prodemokratskih aktivističkih grupa, za 11 meseci koliko traje pobuna protiv El Asadovog režima, u Siriji je poginulo više od 8.000 ljudi.
 
S druge strane, u Moskvi, ruski premijer Vladimir Putin upozorio je protiv vojne intervencije u Siriji ili napada na njegovog saveznika Iran.
 
On je dodao da je Zapad podržao "Arapsko proleće" zarad vlastitih interesa u tom regionu, kao i da umesto da protesti podstaknu razvoj demokratije, oni su samo odveli u verski ekstremizam.
 
Rusija snažno podržava zvanični Damask, i, zajedno sa Kinom, uložila je veto na dve rezolucije Saveta bezbednosti UN o Siriji.
27 februar/veljača 2012
27 februar/veljača 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Treća epizoda - Novi Sadi
X
16.05.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je treća epizoda četvrtog ciklusa Serijala koja govori o mladima iz Novog Sada. Srednjoškolci ovog grada Srbije razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici i školi. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.