Ponedjeljak, 25. maj/svibanj 2015, 13:10 CET

Kraljevo: Protest radnika "Magnohroma"

05.03.2012
Nekoliko stotina bivših radnika "Magnohroma" je održalo protrestnu šetnju, a zatim su se vratili u Skupštine grada, gde već dvanaesti dan danonoćno protestuju.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović je rekao da očekuje da ove ili sledeće nedelje Ustavni sud odlučuje o predmetu koji su "maganohromci" pokrenuli za ocenu zakonitosti odluke Nacionalne službe za zapošljavanje da nemaju prava na materijalnu naknadu za nezaposlene.

"Mislim da je moje očekivanje opravdano s obzirom na dužinu trajanja tog postupka, kao i na probleme koji su za to vreme narasli", rekao je Simović.

On je dodao da očekuje da će nekoliko ministarstava nadležnih za "Magnohrom" naći rešenje kako da se, u skladu sa zakonima, bivšim radnicima ovog preduzeća isplate potraživanja za koja imaju sudske presude.

Bivšim radnicima "Magnohroma" duguje se od 14 do 21 plate, odnosno ukupno oko 570 miliona dinara, bez kamate. Protestanti ističu da očekuju od države da reši njihov problem.

"Država ovo mora da reši, jer je ona u svemu ovome i pogrešila. Samo država, niko drugi", rekao je bivši radnik "Magnohroma" Lazar Pavlović.

Privatizacija "Magnohroma" je raskinuta krajem 2007. godine, a maja naredne godine oko 1.900 radnika je uz socijalni program napustilo preduzeća. Veći deo njih je sudskim putem tražio zaostale zarade i ostvario pravo na njih.
05 mart/ožujak 2012
05 mart/ožujak 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Novi Sadi
|| 0:00:00
...  
🔇
X
23.05.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda četvrtog ciklusa Serijala koja govori o mladima iz Novog Sada. Srednjoškolci ovog grada Srbije razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici i školi. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.