Utorak, 31. mart/ožujak 2015, 11:43 CET

Vijesti

London: Tate Modern otkupila instalaciju Ai Weiweija

05.03.2012
Londonska galerija Tate Modern otkupila je 8 milijuna porculanskih sjemenki suncokreta što je tek dio instalacije kineskog umjetnika i aktivista Ai Weiweija

Instalacija kineskog umjetnika Ai Weiweija sastojala se od čak 100 milijuna porculanskih sjemenki suncokreta te je krajem 2010. izložena na tlu galerije Turbine Hall u Tate Modernu.

Londonska galerija Tate otkupila je tek mali dio skulpture odnosno osam milijuna ručno obojenih sjemenki.

Kako sjemenki nema dovoljno da budu razasute tlom Turbine Halla kao prilikom prvog izlaganja, bit će postavljene u krug promjera pet metara i visine oko metra i pol.

Iz galerije Tate istakli su kako su dio Weiweijeva djela otkupili uz pomoć donacije Art Fund charity, međutim nisu željeli otkriti konkretan iznos. Samo za usporedbu, prošle godine na aukciji kuće Sotheby's cijena jedne sjemenke iznosila je 3,5 funti.

Weiweijeve sjemenke izazvale su velik interes javnosti prilikom prvog izlaganja 2010. godine. Posjetitelje se poticalo da se valjaju po njima, da ih gaze i sjedaju na njih, međutim zbog njihove lomljivosti predstavljale su opasnost za zdravlje te su prvotne upute ubrzo prerasle u zabranu.
05 mart/ožujak 2012
05 mart/ožujak 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.