Petak, 05. februar/veljača 2016, 22:56 CET

  London: Tate Modern otkupila instalaciju Ai Weiweija

  05.03.2012
  Londonska galerija Tate Modern otkupila je 8 milijuna porculanskih sjemenki suncokreta što je tek dio instalacije kineskog umjetnika i aktivista Ai Weiweija

  Instalacija kineskog umjetnika Ai Weiweija sastojala se od čak 100 milijuna porculanskih sjemenki suncokreta te je krajem 2010. izložena na tlu galerije Turbine Hall u Tate Modernu.

  Londonska galerija Tate otkupila je tek mali dio skulpture odnosno osam milijuna ručno obojenih sjemenki.

  Kako sjemenki nema dovoljno da budu razasute tlom Turbine Halla kao prilikom prvog izlaganja, bit će postavljene u krug promjera pet metara i visine oko metra i pol.

  Iz galerije Tate istakli su kako su dio Weiweijeva djela otkupili uz pomoć donacije Art Fund charity, međutim nisu željeli otkriti konkretan iznos. Samo za usporedbu, prošle godine na aukciji kuće Sotheby's cijena jedne sjemenke iznosila je 3,5 funti.

  Weiweijeve sjemenke izazvale su velik interes javnosti prilikom prvog izlaganja 2010. godine. Posjetitelje se poticalo da se valjaju po njima, da ih gaze i sjedaju na njih, međutim zbog njihove lomljivosti predstavljale su opasnost za zdravlje te su prvotne upute ubrzo prerasle u zabranu.
  05 mart/ožujak 2012
  05 mart/ožujak 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  31.01.2016
  Na više od 30 TV stanica u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj kreće nova sezona od 52 epizode “Perspektive” čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava. Serijal Perspektiva kreće sa drugom sezonom i ovo je prva epizoda desetog ciklusa koja govori o mladima Bijeljine. Voditelji i moderator je Marčelo. Serijal se emituje u saradnji sa The National Endowment for Democracy, producent je Mebius Film.