Dostupni linkovi

Sutra vanredni izbori u Slovačkoj



U atmosferi građanskog bunta protiv korupcionaške sprege tajkuna i političara, Slovaci sutra na vanrednim parlamentarnim izborima biraju novi saziv svog jednodomnog parlamenta.

Prema poslednjim istraživanjima raspoloženja birača, favorit izbora i verovatni budući premijer je lider socijaldemokratske stranke SMER, premijer Slovačke od 2006. do 2010. godine Robert Fico.

Njegova stranka SMER osvojila bi, prema anketi agencije MVK, 40 odsto glasova i 73 mandata, dakle svega tri bi nedostajala da SMER može da sastavi vladu sam i da ne traži koalicione partnere.

Najjača stranka desnice, Hrišćanski demokratski pokret ima prema toj anketi šanse da osvoji 12 odsto glasova, a treća po jačini bila bi umerena stranka slovačkih Mađara sa sedam odsto glasova.

Poslednje sedmice pred izbore protekle su u znaku burnih protesta Slovaka zbog korupcije političara i njihove sprege sa ovdašnjim tajkunima, pošto je krajem prošle godine na internet i u medije procureo tajni dosije obaveštajne službe.

Dosije nazvan "Gorila" svedoči o sprezi jake finansijske grupacije Penta i političara u vreme druge vlade premijera Dzurinde od 2002. do 2006. godine.

Hiljade Slovaka u Bratislavi i širom zemlje izlazile su nedeljama na proteste zbog "Gorile", nekoliko puta su pokušali da prodru u parlament, a predsedničku palatu i sedište vlade gađali su bananama i jajima.

Ovo su treći vanredni izbori u Slovačkoj od 1993. godine kada se raspala Čehoslovačka.
XS
SM
MD
LG