Petak, 12. februar/veljača 2016, 17:01 CET

  Sutra vanredni izbori u Slovačkoj

  09.03.2012

  U atmosferi građanskog bunta protiv korupcionaške sprege tajkuna i političara, Slovaci sutra na vanrednim parlamentarnim izborima biraju novi saziv svog jednodomnog parlamenta.

  Prema poslednjim istraživanjima raspoloženja birača, favorit izbora i verovatni budući premijer je lider socijaldemokratske stranke SMER, premijer Slovačke od 2006. do 2010. godine Robert Fico.

  Njegova stranka SMER osvojila bi, prema anketi agencije MVK, 40 odsto glasova i 73 mandata, dakle svega tri bi nedostajala da SMER može da sastavi vladu sam i da ne traži koalicione partnere.

  Najjača stranka desnice, Hrišćanski demokratski pokret ima prema toj anketi šanse da osvoji 12 odsto glasova, a treća po jačini bila bi umerena stranka slovačkih Mađara sa sedam odsto glasova.

  Poslednje sedmice pred izbore protekle su u znaku burnih protesta Slovaka zbog korupcije političara i njihove sprege sa ovdašnjim tajkunima, pošto je krajem prošle godine na internet i u medije procureo tajni dosije obaveštajne službe.

  Dosije nazvan "Gorila" svedoči o sprezi jake finansijske grupacije Penta i političara u vreme druge vlade premijera Dzurinde od 2002. do 2006. godine.

  Hiljade Slovaka u Bratislavi i širom zemlje izlazile su nedeljama na proteste zbog "Gorile", nekoliko puta su pokušali da prodru u parlament, a predsedničku palatu i sedište vlade gađali su bananama i jajima.

  Ovo su treći vanredni izbori u Slovačkoj od 1993. godine kada se raspala Čehoslovačka.
  09 mart/ožujak 2012
  09 mart/ožujak 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  08.02.2016
  RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novoj sezoni od 52 epizode, čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava, druga epizoda govori o mladima u Bijeljini. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.