Nedjelja, 29. mart/ožujak 2015, 11:20 CET

Vijesti

Srbija: Za EU tri odsto više građana posle statusa kandidata

09.03.2012

Dodeljivanje Srbiji statusa kanidata za članstvo u Evropskoj uniji dovelo je do blagog porasta proevropskog raspoloženja građana Srbije, pokazali su rezultati
istraživanja koje je danas predstavio Centar za demokratiju i razvoj.

Za EU u martu su se izjasnila 54,2 odsto ispitanika, odnosno tri odsto više nego u februaru.

Posle odluke Evropskog saveta da Srbiji dodeli status kandidata 1. marta, broj ispitanika koji su protiv EU opao je sa 33,1 na 31,8 odsto.

Politički analitičar Branko Radun izjavio je da je dobijanje kandidature uticalo na stav građana, ali je ukazao da se generalno beleži trend pada pozitivnog odnosa prema Uniji.

"Možda je to trenutni mali uspon zbog dobijanja statusa kandidata, ali verujem da će, kada građani budu videli da Srbija u kratkoročnom periodu neće ništa realno dobiti, proevropsko raspoloženje nastaviti da opada", ocenio je Radun.

Istraživanje je pokazalo da je dobijanje statusa relativno mali plus za vladajuću koaliciju, najviše za Demokratsku stranku.

Radun je kazao da to verovatno neće odlučiti izbore, ali bi ih odlučilo da Srbija nije dobila kandidaturu.
09 mart/ožujak 2012
09 mart/ožujak 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.