Petak, 06. maj/svibanj 2016, 22:42 CET

  Srbija: Za EU tri odsto više građana posle statusa kandidata

  09.03.2012

  Dodeljivanje Srbiji statusa kanidata za članstvo u Evropskoj uniji dovelo je do blagog porasta proevropskog raspoloženja građana Srbije, pokazali su rezultati
  istraživanja koje je danas predstavio Centar za demokratiju i razvoj.

  Za EU u martu su se izjasnila 54,2 odsto ispitanika, odnosno tri odsto više nego u februaru.

  Posle odluke Evropskog saveta da Srbiji dodeli status kandidata 1. marta, broj ispitanika koji su protiv EU opao je sa 33,1 na 31,8 odsto.

  Politički analitičar Branko Radun izjavio je da je dobijanje kandidature uticalo na stav građana, ali je ukazao da se generalno beleži trend pada pozitivnog odnosa prema Uniji.

  "Možda je to trenutni mali uspon zbog dobijanja statusa kandidata, ali verujem da će, kada građani budu videli da Srbija u kratkoročnom periodu neće ništa realno dobiti, proevropsko raspoloženje nastaviti da opada", ocenio je Radun.

  Istraživanje je pokazalo da je dobijanje statusa relativno mali plus za vladajuću koaliciju, najviše za Demokratsku stranku.

  Radun je kazao da to verovatno neće odlučiti izbore, ali bi ih odlučilo da Srbija nije dobila kandidaturu.
  09 mart/ožujak 2012
  09 mart/ožujak 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.