Utorak, 01. septembar/rujan 2015, 12:05 CET

Solarna oluja ipak jaka, za sada nema veće štete

09.03.2012
Solarna oluja koja je došla do Zemlje, mnogo je gora nego što se mislilo, a naučnici u petak kažu da bi to mogla biti najsnažnija oluja od 2004. godine.

Za sada nisu zabeleženi nestanci struje zbog oluje ili drugi poremećaji tehnologije. Naučnici kažu da solarne oluje ne predstavljaju opasnost za ljude, već samo za uređaje.

Oluja je došla do Zemlje juče i bila je umerenog inteziteta, ali je u prvim časovima posle ponoći osnažila.

Stručnjajci kažu da nisu primetili značajniji uticaj na elektronske ili tehnološke sisteme, ali da je od istoka Afrike do istoka Australije došlo do dvočasovne blokade radio komunikacija na visokim frekvencijama, što je uglavnom uticalo na amaterske radije. Naučnici kažu da je na promenu uticala magnetna orijentacija oluje.

Očekuje se još oluja sa Sunca.
09 mart/ožujak 2012
09 mart/ožujak 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.