Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 03:11 CET

  Poljska: Povučena hrana zbog industrijske soli

  09.03.2012
  Poljske vlasti zatražile su da se sa tržišta povuče više od 230 tona krastavaca, hleba i druge hrane za koju se sumnja da sadrži industrijsku so.

  Laboratorijski nalazi su pokazali da su količine dioksina i teških metala u soli minimalne i da verovatno neće ugroziti zdravlje ljudi ali su inspektori iz predostrožnosti naredili povlačenje hrane, rekli su u petak zvaničnici.

  Otkriće da je industrijska so prodata proizvođčima hrane pokrenulo je krivčnu istragu, a do sada je uhapšeno petoro ljudi.

  Više od 600 testova je izvedeno na uzorcima hrane da bi se ispitalo prisustvo industrijske soli koja inače služi za posipanje ulica tokom zime.

  Zvaničnici stahuju da bi skandal mogao da utiče na izvoz hrane iz Poljske u kojoj je prehrambena industrija jedan od ključnih privrednih sektora.

  Čak i ako industrijska so ne sadrži štetne materije, ona nije obogaćena jodom, što je neophodno prema poljskom zakonu. Među hranom povučenom s tržišta je konzervirano povrće, ali i kobasice, hleb i drugi pekarski proizvodi.
  09 mart/ožujak 2012
  09 mart/ožujak 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.