Utorak, 01. septembar/rujan 2015, 14:07 CET

Poljska: Povučena hrana zbog industrijske soli

09.03.2012
Poljske vlasti zatražile su da se sa tržišta povuče više od 230 tona krastavaca, hleba i druge hrane za koju se sumnja da sadrži industrijsku so.

Laboratorijski nalazi su pokazali da su količine dioksina i teških metala u soli minimalne i da verovatno neće ugroziti zdravlje ljudi ali su inspektori iz predostrožnosti naredili povlačenje hrane, rekli su u petak zvaničnici.

Otkriće da je industrijska so prodata proizvođčima hrane pokrenulo je krivčnu istragu, a do sada je uhapšeno petoro ljudi.

Više od 600 testova je izvedeno na uzorcima hrane da bi se ispitalo prisustvo industrijske soli koja inače služi za posipanje ulica tokom zime.

Zvaničnici stahuju da bi skandal mogao da utiče na izvoz hrane iz Poljske u kojoj je prehrambena industrija jedan od ključnih privrednih sektora.

Čak i ako industrijska so ne sadrži štetne materije, ona nije obogaćena jodom, što je neophodno prema poljskom zakonu. Među hranom povučenom s tržišta je konzervirano povrće, ali i kobasice, hleb i drugi pekarski proizvodi.
09 mart/ožujak 2012
09 mart/ožujak 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.