Dostupni linkovi

Henesi: Zadnja šansa za bh. lidere i dogovor o ustavnim amandmanima


Šef Kancelarije Savjeta Evrope u BiH Meri En Henesi izjavila je da će šest lidera na današnjem sastanku pokazati li im je stalo do puta BiH ka evropskim integracijama, a ako propuste ovu priliku, doći će do daljeg zaostajanja BiH na putu ka EU, što će biti njihova odgovornost.

"Sastanak Zajedničke komisije (za implementaciju presude `Sejdić i Finci`) u ponedjeljak, 12. marta, je zadnja šansa da usvoje amandman i možda da zatraže produžetak mandata da nastave s radom. To je zaista zadnja šansa", rekla je Henesijeva za današnje "Nezavisne novine" i dodala da bi lideri šest partija trebalo da iskoriste tri dana do ponedjeljka da dođu do sporazuma i pokažu konkretan napredak.

Ona je podsjetila da je u srijedu Komitet ministara Savjeta Evrope u Strazburu održao sjednicu u vezi sa sprovođenjem presude "Sejdić i Finci", a generalni sekretar ohrabrio ministre da odgode odluku o presudi do naredne srijede, kada se ponovo sastaju, jer Savjet Evrope želi da pruži svaku moguću priliku BiH da "uradi pravu stvar u prihvatljivom vremenskom roku i pruži priliku da BiH napravi naredni korak ka članstvu u EU".
XS
SM
MD
LG