Dostupni linkovi

SAD ima malo nade za rezoluciju SB UN o Siriji


SAD ima sve manje nade da će u Savetu bezbednosti UN biti usvojena rezolucija u kojoj se poziva na obustavljanje nasilja u Siriji pošto se Rusija i dalje protivi formulaciji teksta, rekli su američki zvaničnici.

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton rekla je da je apelovala na ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova za više fleksibilnosti od Moskve i da će ponovo s njim razgovarati u Ujedinjenim nacijama u ponedeljak, na margini specijalnog sastanka Saveta bezbednosti o arapskom proleću.

Klinton je rekla novinarima u Vašingtonu da će preneti Lavrovu nadu da će Rusija odigrati konstruktivnu ulogu u okončanju krvoprolića u Siriji i sprovođenju političke tranzicije u toj zemlji.

"Mi nastavljamo da pozivamo međunarodnu zajednicu da se udruži i preduzme akciju, prvo da se dostavi humanitarna pomoć i drugo da se radi na političkoj tranziciji koja bi dovela do promene rukovodstva koje bi poštovalo prava i dostojanstvo sirijskog naroda", rekla je ona.

Rusija i Kina već su uložile veto na dva predloga rezolucije o Siriji u Savetu bezbednosti.

Sirijska vlada proteklih godinu dana pokušava da uguši narodnu pobunu koja je izbila u toj zemlji. Ujedinjene nacije procenjuju da je od početka pobune ubijeno više od 7.500 ljudi.
XS
SM
MD
LG