Dostupni linkovi

Dragi: Najgore u krizi evrozone iza nas



Najgore u dužničkoj krizi evrozone je prošlo i Evropska centralna banka (ECB) je spremna da preduzme odgovarajuće mere u slučaju jačanja inflatornih rizika, izjavio je predsednik ECB Mario Dragi za nemački "Bild".

“Najteže je iza nas, ali još postoje rizici. Situacija se stabilizuje. Najvažniji pokazatelji iz evrozone, kao što su inflacija, bilans tekućih plaćanja i, što je najvažnije, budžetski deficiti, sada su bolji nego, na primer, u SAD”, rekao je Dragi.

“Vraća se poverenje investitora, a ECB već nekoliko sedmica ne kupuje vladine obveznice radi podrške evrozoni“, ukazao je Dragi i pohvalio Nemačku kao "primer" za celu evrozonu, istakavši da je došlo vreme da vlade preduzmu odlučne mere radi borbe s dužničkom krizom u tom monetarnom bloku.

Dragi je takođe rekao da likvidnost koju je ECB odobrila bankama zone evra u okviru dve aukcije jeftinih trogodišnjih kredita ne predstavlja inflatornu pretnju ekonomiji tog regiona. ECB je tokom te dve aukcije odobrila bankama više od hiljadu milijardi evra, podsetila je agencija Rojters.

„Ako se pogorša prognoza inflacije, neodložno ćemo pribeći preventivnim merama”, istakao je Dragi.

Mnogi ekonomisti strahuju da bi ogromna likvidnost koju je ECB izdašno odobrila bankama mogla da ubrza inflaciju, ali je Dragi pokušao da ublaži te bojazni, ukazavši da su banke najveći deo tog novca iskoristile za pokrivanje sopstvenih finansijskih potreba, tako da u ekonomski sistem evrozone nisu dospela velika sredstva.
XS
SM
MD
LG