Dostupni linkovi

Sarkozi: Krivično gonjenje za propagiranje ekstremizma



Predsednik Francuske Nikolas Sarkozi je danas rekao da želi da oštrije krivično kažnjavanje širenja ekstremističkih ideologija.

Šef države je time reagovao na sedam ubistava koja je, kako se veruje, počinio mladi državljanin Francuske alžirskog porekla Mohamed Merah koji je rekao da je delovao po instrukcijama Al Kaide i da je bio u Pakistanu i Avganistanu.

Merah je poginuo danas, posle 30-očasovne policijske opsade stana u Tuluzu gde se zabarikadirao.

"Od sada svaka osoba koja bude izlazila na internet stranice gde se hvali terorizam ili poziva na mržnju i nasilje, biće krivično kažnjena", rekao je Sarkozi u govoru prenošenom iz Jelisejske palate na radiju i televiziji.

On je takođe rekao da će krivično biti kažnjen i svako ko bude odlazio u inostranstvo na kurseve indoktrinacije ideologijama koje vode ka terorizmu.

Sarkozi je još jednom pozvao sugrađane da ostanu ujedinjeni i ne podležu paušalnim osudama drugih posle ubistva trojice vojnika i četiri osobe, uključujući troje dece, u jednoj jevrejskoj školi u tuluzu.

"Naši muslimanski sugrađani nemaju ništa zajedničko sa ludom motivacijom jednog teroriste", rekao je on.

Francuski predsednik je rekao da je sve učinjeno da atentator Mohamed Merah bude izveden pred sud, ali da se nije moglo ni pomisliti da se ugrožavaju životi da bi se postigao taj cilj. "Već je bilo isuviše mrtvih", rekao je Sarkozi.
XS
SM
MD
LG