Ponedjeljak, 30. mart/ožujak 2015, 19:27 CET

Vijesti

Sirijska opozicija kritikuje deklaraciju UN

22.03.2012

Glavni opozicioni pokret Sirijski nacionalni savet osudio je danas deklaraciju UN kojom se traži okončanje nasilja u Siriji, ocenjujući da ona daje dodatno vreme
režimu za nastavak zločina.

"Takve deklaracije, usvojene dok se nastavljaju ubistva, daju priliku (predsedniku Bašaru) Asadu da nastavi svoju destruktivnu politiku kako bi ugušio revoluciju sirijskog naroda", rekao je danas član izvršnog odbora tog Saveta Samir Nasar.

Ističući da "nikakav kompromis nije moguć sa Asadovim režimom", Nasar je ocenio da "Asad mora da ode kako bi bila otvorena vrata za politička rešenja da bi se Siriji omogućilo da izbegne katastrofu građanskog rata koji se nazire na horizontu".

Savet bezbednosti UN usvojio je juče deklaraciju kojom daje "punu podršku" posredničkoj ulozi izaslanika Kofija Anana u cilju okončanja jednogodišnjeg nasilja u Siriji i traži od Damaska da primeni predloženi plan od šest tačaka.

Deklaracijom se traži od sirijskog predsednika Bašara al-Asada i od sirijske opozicije da "u potpunosti i odmah primene" plan od šest tačaka koji je predložio Anan tokom razgovora u Damasku.

Među Ananovim predlozima su i "obustava svih oblika oružanog nasilja svih strana što će nadgledati UN", "obezbeđivanje humanitarne pomoći svim zonama pogođenim borbama", oslobađanje svih Sirijaca uhapšenih tokom mirnih demonstracija, slobodno kretanje novinara i pokretanje "političkog procesa koji bi vodili sami Sirijci kako bi se ostvarili legitimni zahtevi sirijskog naroda".

Reč je o predsedničkoj deklaraciji Saveta bezbednosti koja je usvojena konsenzusom i ima manju težinu od rezolucije.

Rusija i Kina su do sada dva puta sprečile u Savetu bezbednosti usvajanje rezolucije o Siriji tako što su kao stalne članice uložile veto.
22 mart/ožujak 2012
22 mart/ožujak 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.