Petak, 03. juli/srpanj 2015, 09:53 CET

Tribunal: Bivši irski premijer Ahern tajno primao novac

22.03.2012

Nekadašnji premijer Irske Berti Ahern (Bertie) tajno je primio 209.779 evra dok je bio na vlasti, saopštio je danas tribunal za utvrđivanje činjenica u vezi sa ovim
slučajem, ali nije Aherna proglasio krivim za korupciju.

Tribunal Mahon je takođe utvrdio da je Ahern u više navrata lagao pod zakletvom dok je svedočio u postupku, i da je, zapravo, većina njegovih izjava pred sudom bila - netačna.

Nisu, međutim, nađeni dokazi da je Ahern davao prednost onima koji su mu davali novac tokom devedesetih godina prošlog veka, u vreme dok je bio ministar finansija.

Tribunal je, istovremeno, utvrdio korupcionaštvo u slučaju dva bivša poslanika Ahernove Fiana Fejl partije.

Među njima je bivši ministar Padraig Flin (Flynn), svojevremeno član Evropske komisije.

Nalaz tribunala, koji ima duguje predsedavajućem sudiji Alanu Mahonu, dugo je očekivana kruna petnaestogodišnje istrage političke korupcije u Irskoj.

U svedočenju pred tribunalom 2007. godine, Ahern je demantovao da je bilo šta radio pogrešno, ali se i sledeće godine povukao sa funkcije posle 11 godina na vlasti.

Ahern je priznao da je držao novac u privatnim sefovima i da na ta sredstva nije platio porez.

Njegovi često bizarni i protivrečni iskazi podelili su naciju.
22 mart/ožujak 2012
22 mart/ožujak 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
27.06.2015
TV serijal 'Perspektiva' o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED (National Endowment for Democracy) nakon petog ciklusa pravi ljetnu pauzu. U naredna dva mjeseca u kolažnim emisijama moći ćete vidjeti interesantne detalje sa snimanja Serijala u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. Producent je Mebius film iz Sarajeva.