Utorak, 26. maj/svibanj 2015, 03:26 CET

Sarkozi u prednosti nad Olandom nakon tragedije u Tuluzu

22.03.2012

Prve ankete sprovedene posle zločina u Tuluzu pokazuju da će predsednik Nikola Sarkozi odneti tesnu pobedu nad svojim rivalom Fransoaom Olandom u prvom krugu predsedničkih izbora sledećeg meseca.

Sarkozi i socijalista Oland obustavili su svoje kampanje nakon ubistva rabina i troje dece ispred jevrejske škole u Tuluzu, a kojem je prethodnilo i ubistvo tri vojnika početkom meseca.
 
Anketa koju je sprovela agencija CSA u ponedeljak i utorak pokazuje da bi Sarkozi mogao da osvoji 30 odsto glasova u prvom krugu, a Oland 28, dok su pre samo nedelju dana dva rivala bila rame uz rame, prenosi Rojters.
 
Uprkos Sarkozijevom vodjstvu u prvom krugu, prema ovim anketama, Oland je i dalje bio u prednosti za osam procentnih poena u drugom krugu 6. maja, što se nije promenilo u odnosu na situaciju pre nedelju dana.
 
Dok je Oland dosad uživao veliku prednost u odnosu na Sarkozija čiji su ekonomski rezultati i razmetljivo ponašanje izazvali nezadovoljstvo mnogih birača, Sarkozijeva reakcija na tragičan dogadjaj u ponedeljak doprinela je poboljšanju njegovog imidža.
 
Ubistvo koje je izveo 24-godišnji musliman u ime Al Kaide gurnuli su Sarkozija u njegovu omiljenu ulogu velikog zaštitnika i usmerili novi fokus na bezbednost, a tu se tradicionalno ogleda snaga predsednika.
 
Sarkozi se u više navrata pojavljivao na državnoj televiziji zbog informacija o potrazi i komemoracije poginulim vojnicima, dok Oland nije imao mnogo izbora sem da ostane po strani.
22 mart/ožujak 2012
22 mart/ožujak 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Novi Sadi
|| 0:00:00
...  
🔇
X
23.05.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda četvrtog ciklusa Serijala koja govori o mladima iz Novog Sada. Srednjoškolci ovog grada Srbije razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici i školi. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.