Petak, 29. april/travanj 2016, 17:56 CET

  Jos nema dogovora suvlanika KAP-a o vraćanju duga

  22.03.2012

  Ministar ekonomije Crne Gore Vladimir Kavarić optužio je danas ruskog vlasnika Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) za "destrukciju" zbog odbijanja da odobri
  vraćanje kredita od 22 miliona evra Dojče banci.

  Kavarić je na konsultativnom saslušanju pred skupštinskim Odborom za ekonomiju i budžet rekao da je iz medija saznao za predlog ruskog vlasnika da vlada, KAP i Dojče banka do sutra potpišu tripartitni sporazum "uz uslov da se iz njega izbrišu članovi koji štete intersima fabrike aluminijuma".

  Dug KAP-a je preuzela država i platiće ga poreski obveznici, a ukupne obaveze pema stranim kreditorima na koje je država dala garancije iznose 132 miliona evra, bez kamata.

  Bez saglasnosti ruskog partnera za vraćanje duga Dojče banci država bi odmah morala da iz budzeta izdvoji 22 miliona evra, a ne, kako je planirala, da kredit vrati u ratama u naredne tri godine.

  Nemačka banka je od KAP-a tražila da se do sutra izjasni o dinamici vraćanja kredita, a u aprilu dospevaju obaveze te fabrike prema mađarskoj banci OTP, na kredit od 49 miliona evra.

  Kavarić je na sednici skupštinskog odbora kazao da Vlada nastoji da "amotrizuje štetu koja je neminovna", ponovio da ona radi na raskidu ugovora i da je inostrana arbitraža "poslednja mogućnost".

  Ministar ekonomije je saopštio i novi podatak o ruskim investicijama u KAP, koje, po kalkulaciji Vlade, iznose oko 50 miliona evra, dok ruska strana govori o cifri od 200 miliona evra.
  22 mart/ožujak 2012
  22 mart/ožujak 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.