Četvrtak, 02. juli/srpanj 2015, 01:08 CET

BiH protiv rehabilitacije Mihailovića

22.03.2012

Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović usprotivio se mogućoj rehabilitaciji Draže Mihailovića.

On je to izneo u otvorenom pismu predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić Dejanović.

Pred Višim sudom u Beogradu sutra će biti nastavljen postupak za rehabilitaciju generala Draže Mihailovića svedočenjem predsednika Državne komisije za tajne grobnice streljanih posle Drugog svetskog rata Slobodana Markovića.

Navodeći da "četnička ideologija predstavlja direktnu opasnost po nezavisnost, suverenitet i celovitost, pre svega, BiH, Hrvatske i Crne Gore", Bećirović je pozvao predsednicu srpskog parlamenta da dodatno skrene pažnju javnosti u Srbiji, posebno poslanicima na potrebu podsticanja i ohrabrivanja borbe protiv neofašizma, šovinizma i ekstremizma.

Prema Bećiroviću, "završetak procesa legalizacije četništva i četničke ideologije u Srbiji nije samo unutrašnja stvar Srbije, nego predstavlja i legalizaciju na 'duge staze' četničkog projekta stvaranja Velike Srbije na račun drugih država u regionu".

Povodom najava o rehabilitaciji Mihailovića nedavno se oglasio i hrvatski predsednik Ivo Josipović iznevši stav da to nije dobar potez jer je on ratni zločinac iz Drugog svetskog rata.

"Znamo kakva su zla četnici činili. Ne mogu da se setim neke bitke u kojoj su ozbiljno borili protiv okupatora, ali mogu bitaka u kojima su zajedno sa ustašama učestvovali u borbi protiv partizana. Mogu se setiti i toga da su se zajedno sa svim poraženim silama povlačili prema Austriji", rekao je Josipović.
22 mart/ožujak 2012
22 mart/ožujak 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
27.06.2015
TV serijal 'Perspektiva' o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED (National Endowment for Democracy) nakon petog ciklusa pravi ljetnu pauzu. U naredna dva mjeseca u kolažnim emisijama moći ćete vidjeti interesantne detalje sa snimanja Serijala u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. Producent je Mebius film iz Sarajeva.