Subota, 28. novembar/studeni 2015, 01:25 CET

Euleks: Nismo se dogovarali o slobodi kretanja na severu

22.03.2012

Misija EU na Kosovu ponovila je danas da nije bila uključena u dogovore o uslovima transporta svog osoblja na severu Kosova i zatražila je bezuslovnu slobodu kretanja.

"U nekim krugovima pojavili su se izveštaji da je Euleks bio deo takvih dogovora. To je netačno. Misija insistira na slobodnom, bezuslovnom i stalnom pristupu kada se radi o osoblju i vozilima. O tome se ne može pregovarati i to je apsolutni preduslov za misiju da bi nastavila da ispunjava mandat vladavine prava u tom delu Kosova", navodi se u saopštenju Euleksa.

Srbi na severu Kosova kažu da su sa Kforom postigli dogovor da se vozila Euleksa kreću ka prelazima na severu Kosova u okviru kolone Kfora.

Prema tom dogovoru, Euleksovih vozila može biti do tri u koloni, mogu ići na prelaze jednom dnevno i ne smeju prevoziti kosovske zvaničnike.

Srbi sa severa Kosova su u nekoliko navrata blokirali Euleksova vozila kada su pokušala da samostalno krenu ka prelazima i optužili Euleks da ne poštuje dogovor sa lokalnim stanovištvom.

Kada Srbi zaustave Euleks, vojnici Kfora blokiraju lokalne puteve i kontrolišu sve koji se tu zateknu.
22 mart/ožujak 2012
22 mart/ožujak 2012

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.