Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 08:55 CET

  Hag traži garancije za Stanišića i Stamatovića za privremenu slobodu

  22.03.2012

  Haški tribunal saopštio je danas da Srbija još nije dala neophodne garancije da se na privremenu slobodu puste haški optuženici Jovica Stanišić i Franko Simatović i pozvao da se to učini do narednog ročišta 28. marta.

  Sud je podsetio da su advokati odbrane Stanišića i Simatovića tražili da budu pušteni na privremenu slobodu od 30. marta do 30. aprila.

  Tribunal je 6. marta pozvao Srbiju da, u roku od 10 dana od obaveštenja, saopšti svoj stav o privremenoj slobodi za tu dvojicu i da Srbija još nije odgovorila na taj zahtev.

  Sud nije primio nikakvo obaveštenje zbog čega to Srbija nije uradila.

  Stanišićevi advokati ističu da Srbija "iz razloga nepoznatih odbrani" nije odgovorila na zahtev za davanje garancija u vezi sa privremenim oslobađanjem od maja 2011. i traže da Srbija treba pisanim putem da objasni razloge za to.

  Stanišić i Stamatović su uhapšeni 13. marta 2003. godine i ubrzo potom izručeni Haškom tribunalu.

  Suđenje im je počelo 28. aprila 2008. godine, ali zbog lošeg zdravstvenog stanja Stanišića odlagano je više puta. Obojica su više puta bili puštani na privremenu slobodu u Srbiju, uz garancije Vlade u Beogradu.
  22 mart/ožujak 2012
  22 mart/ožujak 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.