Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 23:21 CET

  Kuba proglasila Veliki petak blagdanom

  01.04.2012
  Kuba je dolazeći Veliki petak proglasila blagdanom na zahtjev pape Benedikta XVI. iskazavši poštovanje za njegov 'transcendentni posjet' otoku, izvijestili su državni mediji u subotu

  Kubanska komunistička vlada će kasnije odlučiti hoće li Veliki petak, dan na koji kršćani obilježavaju Isusovu smrt, trajno učiniti blagdanom, izvijestili su mediji. Ove će godine Veliki petak biti obilježen 6. travnja.

  Benedikt je proglašenje blagdana, koji je dio Vazmenog trodnevlja, zatražio na sastanku u utorak u Havani s predsjednikom Raulom Castrom, rekao je Vatikan.

  Fidel Castro je nakon revolucije na Kubi 1959. uvodeći zemlju u socijalizam ukinuo vjerske blagdane. Božić je vratio na zahtjev papa Ivana Pavla II. za njegova posjeta Kubi 1998., koji je doveo i do zaokreta u pravcu boljih odnosa države i crkve.

  Benedikt, koji je u trodnevni posjet Kubi doputovao prošloga ponedjeljka iz Meksika, pozvao je na promjene u državi i zatražio da se crkvi dopusti veća ulogu u razdoblju potencijalno teške tranzicije.
  01 april/travanj 2012
  01 april/travanj 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.