Ponedjeljak, 31. avgust/kolovoz 2015, 21:46 CET

Kuba proglasila Veliki petak blagdanom

01.04.2012
Kuba je dolazeći Veliki petak proglasila blagdanom na zahtjev pape Benedikta XVI. iskazavši poštovanje za njegov 'transcendentni posjet' otoku, izvijestili su državni mediji u subotu

Kubanska komunistička vlada će kasnije odlučiti hoće li Veliki petak, dan na koji kršćani obilježavaju Isusovu smrt, trajno učiniti blagdanom, izvijestili su mediji. Ove će godine Veliki petak biti obilježen 6. travnja.

Benedikt je proglašenje blagdana, koji je dio Vazmenog trodnevlja, zatražio na sastanku u utorak u Havani s predsjednikom Raulom Castrom, rekao je Vatikan.

Fidel Castro je nakon revolucije na Kubi 1959. uvodeći zemlju u socijalizam ukinuo vjerske blagdane. Božić je vratio na zahtjev papa Ivana Pavla II. za njegova posjeta Kubi 1998., koji je doveo i do zaokreta u pravcu boljih odnosa države i crkve.

Benedikt, koji je u trodnevni posjet Kubi doputovao prošloga ponedjeljka iz Meksika, pozvao je na promjene u državi i zatražio da se crkvi dopusti veća ulogu u razdoblju potencijalno teške tranzicije.
01 april/travanj 2012
01 april/travanj 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.