Dostupni linkovi

Pobunjenici osvojili sjever Malija


Pobunjenici Tuarezi su, uz pomoć islamističkih boraca, osvojili grad Gao na sjeveru Malija nakon što je vojska napustila svoje položaje, rekli su danas regionalni zvaničnik i svjedoci za AFP.

"Dva vojna kampa u Gaou su pala u ruke više pobunjeničkih grupa. Gao se sada nalazi pod njihovom kontrolom", kazao je pomoćnik regionalnog guvernera za AFP.

Tuarezi su potvrdili da su preuzeli kontrolu nad gradom i "okončali malijsku okupaciju nad cijelim regionom."

"Narodni pokret za oslobođenje Azavada (MNLA) je okončao malijsku okupaciju regije Gao tako što su sinoć osvojili i preuzeli kontrolu nad ovim gradom", navodi se u saopćenju objavljenom na internetskoj stranici pobunjenika.

"Pod našom kontrolom je i perfierije grada. Islamisti imaju pod kontrolom kamp broj dva koji se nalazi unutar Gaoa. Imamo iste ciljeve kao islamisti, a to je da se borimo protiv malijskih vlasti", kazao je pomoćnik regionalnog guvernera.

Lider vojne hunte, koji je na vlasti u Bamaku od 22. marta, kapetan Amadou Sanogo, je u subotu naredio vojsci da "ne nastavlja" sukobe u Gaou.

Gao je grad sa 90.000 stanovnika i nalazi se oko 1.000 kilometara sjeveroistočno od Bamaka. U Gaou je sjedišta vladinih snaga za cijeli sjeverni region.
XS
SM
MD
LG