Ponedjeljak, 06. juli/srpanj 2015, 02:57 CET

Haški sud traži Gadafijevog sina

05.04.2012

Haški tribunal pozvao je libijske vlasti da izruče Saifa al Islama Gadafija umesto da organizuju suđenje u svojoj zemlji.

Gadafijev sin je optužen za zločine protiv humanosti.

Libijske vlasti su saopštile da će pokušati da ospore nadležnost Sudu u Hagu ovom slučaju, ali međunarodni sud ističe da je za sada, do zvanične odluke, Tripoli obavezan da preda Saifa.

Luis Moreno Okampo, glavni tužilac tribunala, rekao je da dobro da je Saif Gadafi, koji je pre godinu dana pretio ljudima, sada uhapšen i sud će odrediti njegovu sudbinu.

Saifa al Islama uhapsili su pobunjenici u pustinji u novembru dok je pokušavao da pobegne u susedni Niger, ali od tada se malo zna o njemu.

On je optužen u junu zajedno sa ocem i bivšim šefom obaveštajne službe Avdulahom al Senusijem za ubistva i progon civila na početku ustanka, kojim je na kraju zbačen Gadafi nakon četiri decenije na vlasti.

Libijske vlasti žele da se Saifu sudi u zemlji i uprkos zahtevima iz Haga, do sada nisu ništa preduzele u cilju njegovog izručenja.
05 april/travanj 2012
05 april/travanj 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
27.06.2015
TV serijal 'Perspektiva' o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED (National Endowment for Democracy) nakon petog ciklusa pravi ljetnu pauzu. U naredna dva mjeseca u kolažnim emisijama moći ćete vidjeti interesantne detalje sa snimanja Serijala u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. Producent je Mebius film iz Sarajeva.