Srijeda, 25. novembar/studeni 2015, 07:09 CET

Okampo: ICC o zahtevu Palestine tek kad bude država

05.04.2012

Međunarodni krivični sud (ICC) odbio je palestinski zahtev za pokretanje istrage o izraelskoj ofanzivi na pojas Gaze krajem 2008. zato što Palestina nije priznata
kao država što je izazvalo kritike udruženja za zaštitu ljudskih prava.

Glavni tužilac ICC Luis Moreno-Okampo rekao je agenciji Asošijeted pres (AP) da će istraga biti pokrenuta ako Savet bezbednosti UN prizna Palestinu kao samostalnu državu.

Međutim, ta mogućnost je malo verovatna, ocenjuje AP, pošto se SAD koje imaju pravo veta u Savetu bezbednosti, protive priznavanju palestinske države.

Moreno-Okampo je kazao da bi Palestini najlakši put da postane deo Rimskog statuta, osnivačkog akta ICC, bilo da dobije status zemlje posmatrača u UN.

Izrael je pozdravio odluku ICC, a ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je Izrael od početka insistirao na tezi da ovaj sud nema nikakvu jurisdikciju u tom slučaju.

Međutim, udruženja za zaštitu ljudskih prava kritikovala su odluku suda i podsetila da je izraelska ofanziva na Gazu 2008. godine rezultirala smrću najmanje 1.400 Palestinaca.
05 april/travanj 2012
05 april/travanj 2012

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.