Utorak, 31. mart/ožujak 2015, 17:29 CET

Vijesti

Oko 12 tona radioaktivne vode isteklo iz Fukušime

05.04.2012

Oko 12 tona radioaktivne vode isteklo je iz japanske nuklearne centrale Fukušima, a deo se verovatno izlio u more, objavila je danas japanska elektroenergetska
kompanija Tokio Elektrik (Tokyo Electric Power - Tepko).

Tepko je naveo da je jutros otkriveno curenje iz cevi koja povezuje privremeni uređaj za dekontaminiranje vode, gde se čisti tečnost za hlađenje reaktora.

Vrlo radioaktivna nakon prolaska kroz reaktor, ta se voda obično ponovo ubrizgava u sistem hlađenja pošto prođe kroz opremu za dekontaminranje.

Tepko je precizirao da je radioaktivna tečnost, koja je iscurila, bila korišćena u operacijama čišćenja.

Ovo nije prvi put da je iscurela radioaktivna voda iz centrale Fukušima, 220 kilometara severoistočno od Tokija. I prošlog meseca došlo je do sličnog incidenta, kada je iscurilo oko 120 tona radioaktivne vode iz sistema za dekontaminaciju, od čega je 80 litara završilo u moru.

Japan je 11. marta prošle godine pogodio katastrofalan zemljotres jačine devet stepeni po Rihteru, a cunami koji je usledio uništio je čitave gradove i sela, a došlo je i do nuklearne havarije u Fukušimi.

Tada je poginulo ili nestalo oko 19.000 ljudi.
05 april/travanj 2012
05 april/travanj 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.