Petak, 12. februar/veljača 2016, 13:00 CET

  Rezoluciju o nezavisnosti Kosova podržalo 17 Rumuna u EP

  05.04.2012

  Sedamnaest od 33 rumunskih poslanika u Evropskom parlamentu glasalo je za rezoluciju kojom se preporučuje članicama EU, koje nisu priznale nezavisnost Kosova, da to učine, prenose danas rumunski mediji.

  Rezolucija je usvojena 29. marta u Briselu.

  Nezavisnost Kosova od zemalja članica EU nisu priznale Rumunija, Španija, Grčka, Slovačka i Kipar.

  Poslanica Elena Basesku, ćerka rumunskog predsednika, greškom je takođe bila među poslanicima iz Rumunije koji su glasali za Rezoluciju EP koja preporučuje da pet članica Evropske unije menjaju svoju spoljnu politiku u vezi sa Kosovom.

  Ona je u međuvremenu telefonirala rumunskom listu "Gandul" i rekla da je to bila tehnička greška koja je već ispravljena jer, kako je rekla, nije mogla baš ona da tako pogreši i glasa za nezavisnost Kosova, prenosi danas agencija Mediafakas.

  Adina Valean, supruga predsednika opozicione Nacionalne liberalne partije (PNL) Krina Antoneskua izjavila je da je glasala za rezoluciju, u skladu sa odlukom grupe liberala u EP i ocenila da je rumunska spoljna politika "nesadržajna i nekoherentna", a nepriznavanje nezavisnosti Kosova je bilo "greška".

  Svi poslanici vladajuće Demokratske liberalne partije (PDL) u Evropskom parlamentu glasali su protiv rezolucije.

  Rumunski predsednik Trajan Basesku je u više prilika izjavio, uključujući prošle godine za vreme posete Srbiji, da Rumunija neće priznati nezavisnost Kosova sve dok Beograd i Priština ne postignu sporazum.
  05 april/travanj 2012
  05 april/travanj 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  08.02.2016
  RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novoj sezoni od 52 epizode, čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava, druga epizoda govori o mladima u Bijeljini. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.