Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 13:45 CET

  Vijesti

  SB pozvao Siriju da povuče vojsku iz gradova

  05.04.2012

  Savet bezbednosti UN pozvao je danas Siriju "da brzo i vidljivo" ispuni svoje obećanje o obustavljanju vojne sile i povlačenju teškog naoružanja iz gradova
  i sela na svojoj teritoriji do krajnjeg roka - 10. aprila.

  U predsedničkom saopštenju koje je pročitano na sastanku Saveta takođe se sve strane, uključujući i opoziciju, pozivaju "da obustave oružano nasilje u svim formama" u roku od 48 sati posle 10. aprila.

  Agencija AP navodi da se u saopštenju nagoveštava mogućnost "daljih koraka", ukoliko Sirija ne primeni mirovni plan od šest tačaka, koji je izradio međunarodni izaslanik UN i Arapske lige Kofi Anan, a na koga je sirijski predsednik Bašar Asad pristao 1. aprila.

  Asad je pristao da se do 10. aprila sprovede Ananov plan prema kojem režimske snage treba da se povuku iz gradova, dok bi odmah posle i opozicione snage trebalo da prekinu nasilje.

  Misija UN stigla je danas u Damask, gde bi trebalo da se sastane sa sirijskim vlastima kako bi razgovarali o mogućnostima raspoređivanja posmatračke misije UN u Siriji, rekao je Ananov portaprol, Ahmad Favzi.

  Favzi je naglasio da posmatrači ne mogu biti upućeni u Siriju pre nego što Savet bezbednosti UN o tome ne usvoji rezoluciju.

  Prema podacima aktivista, od marta prošle godine, kada je počela pobuna protiv Asada, u Siriji je poginulo više od 10.000 ljudi.
  05 april/travanj 2012
  05 april/travanj 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.