Subota, 31. januar/siječanj 2015, 08:01 CET

Vijesti

SB pozvao Siriju da povuče vojsku iz gradova

05.04.2012

Savet bezbednosti UN pozvao je danas Siriju "da brzo i vidljivo" ispuni svoje obećanje o obustavljanju vojne sile i povlačenju teškog naoružanja iz gradova
i sela na svojoj teritoriji do krajnjeg roka - 10. aprila.

U predsedničkom saopštenju koje je pročitano na sastanku Saveta takođe se sve strane, uključujući i opoziciju, pozivaju "da obustave oružano nasilje u svim formama" u roku od 48 sati posle 10. aprila.

Agencija AP navodi da se u saopštenju nagoveštava mogućnost "daljih koraka", ukoliko Sirija ne primeni mirovni plan od šest tačaka, koji je izradio međunarodni izaslanik UN i Arapske lige Kofi Anan, a na koga je sirijski predsednik Bašar Asad pristao 1. aprila.

Asad je pristao da se do 10. aprila sprovede Ananov plan prema kojem režimske snage treba da se povuku iz gradova, dok bi odmah posle i opozicione snage trebalo da prekinu nasilje.

Misija UN stigla je danas u Damask, gde bi trebalo da se sastane sa sirijskim vlastima kako bi razgovarali o mogućnostima raspoređivanja posmatračke misije UN u Siriji, rekao je Ananov portaprol, Ahmad Favzi.

Favzi je naglasio da posmatrači ne mogu biti upućeni u Siriju pre nego što Savet bezbednosti UN o tome ne usvoji rezoluciju.

Prema podacima aktivista, od marta prošle godine, kada je počela pobuna protiv Asada, u Siriji je poginulo više od 10.000 ljudi.
05 april/travanj 2012
05 april/travanj 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
5. februar: "Perspektiva" - novi serijal RSEi
|| 0:00:00
...  
🔇
X
28.01.2015
RSE u saradnji sa Mebius filmom 5. februara počinje s emitovanjem jednogodišnjeg TV serijala o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U 52 emisije, snimljene u formi dijaloga i sučeljavanja, gostuju angažovani mladi muzičari iz regiona, kao što su Edo Maajka, Marcello, Brano Jakubović, Remy i drugi. Serijal, koji će biti emitovana na BHT-u i 25 drugih televizijskih stanica iz regiona, počinjemo pričom mladih iz Mostara.