Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore se zadužuje za 150 miliona evra



Vlada Crne Gore odlučila je danas da se zaduži za 150 miliona evra kod "Kredit svis banke" i taj novac će potrošiti za finansiranje budžeta, za vraćanje duga i za
fiskalne rezerve.

Ministar finansija Milorad Katnić kazao je novinarima nakon sednice vlade da nije reč o dodatnom zaduženju, već da je to planirano budžetom za ovu godinu u visini od 230 miliona evra.

Tim zaduženjem državni dug će se povećati za 98 miliona evra, na 48 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), dodao je on.

Crnogorski ministar finansija je ocenio da je vlada obavila dobar posao, "imajući u vidu ograničena sredstva na međunarodnom finansijskom tržištu i skupe kamate do 10 procenata".

Naveo je da je zajam kod "Kredit svis banke" na pet godina, sa odloženim periodom plaćanja od dve godine i kamatom od oko osam procenata godišnje.

Katnić je precizirao da će 50 miliona evra biti potrošeno za refinansiranje postojećeg duga kod švajcarskog kreditora, a ostatak za budžetski deficit i fiskalne rezerve.

Katnić nije isključio mogućnost dodatnih zaduženja u slučaju aktiviranja ukupnih garancija države datih Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) od 132 miliona evra.

Katnić je saopštio da je vlada platila kredit KAP-a kod Dojče banke vredan 23,4 miliona evra i dodao da "postoji izraženi rizik aktiviranja" ostalih garancija, kod mađarske OTP i ruske VTB banke kojima se, bez kamata, duguje 110 miliona evra.

Ministar finansija Crne Gore je rekao da vlada radi "na smanjenju rizika aktiviranja garancija" datih fabrici aluminijuma "kako one ne bi ugrozile javne finansije" i istakao da isplata obaveza prema Dojče banci neće ugroziti isplatu zarada i penzija.
XS
SM
MD
LG