Dostupni linkovi

Osumnjičeni nacista dobio spor



Osumnjičeni nacistički zločinac Čarls Zentaj dobio je pravni spor protiv australijske Vlade, koja je pokušala da ga izruči Mađarskoj radi suđenja. Zentaj (90) je osumnjičen da je mučio i ubijao jevrejske tinejdžere u Budimpešti 1944. godine.

Australijski Vrhovni sud podržao je raniju presudu da on ne može biti izručen zato što u Mađarskoj 1944. godine nije postojalo krivično djelo "ratni zločin", prenio je Bi-Bi-Si.

Zentaj se borio protiv izručenja od 2009. godine, a u međuvremenu je demantovao sve optužbe. Njemu se stavlja na teret da je izvršio zločin zajedno sa dvojicom vojnika dok je bio oficir u mađarskoj armiji, koja je bila saveznik nacističke Njemačke.

Mađarske vlasti navode da je Zentaj učestvovao u fatalnom prebijanju Petera Balaša zato što nije nosio Davidovu zvijezdu da bi se identifikovao kao Jevrej. Zentaj tvrdi da u to vrijeme nije boravio u Budimpešti. .

Zentaj je australijski državljanin. Članovi njegove porodice kažu da on pristaje da razgovara sa predstavnicima mađarskih vlasti, ali da odbija da napusti Australiju.
XS
SM
MD
LG