Dostupni linkovi

EU usvojila mehanizam za vraćanje viza


Savet ministara Evropske unije u četvrtak je u Briselu usvojio mehanizam za privremeno vraćanje režima viza zapadnobalkanskim i svim trećim zemljama u "specifičnim situacijama" - ako bi došlo do "naglog porasta neregularnog priliva pridošlica ili neosnovanih zahteva za odobravanje azila".

Hitna mera ukidanja bezviznog režima na šest meseci nekoj zemlji, moguća je i u slučaju nepoštovanja ugovora o readmisiji, odnosno u slučaju većeg odbijanja zahteva EU da neka zemlja primi nazad svoje državljane koji bi zloupotrebili bezvizni režim, prenosi Beta.

Evropska komisija, na predlog jedne ili više država EU, ovlašćena je da proceni da li će se od državljana neke zemlje ponovo tražiti vize za ulazak u "šengenski prostor" Unije.

Po zaštitnoj odredbi koju su usvojili ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova EU, mehanizam hitnog vraćanja viza može biti primenjen "kad neka zemlja-članica EU bude tokom šest meseci sučeljena s jednom ili više dobro utvrđenih okolnosti, vezanih za državljane trećih zemalja koje dovode do vanredne situacije i koju ta članica nije u stanju da sama otkloni".

Tada "zemlja članica može zatražiti od Evropske komisije da u kraćem razdoblju, privremeno stavi van snage bezvizni režim za dotičnu zemlju" čiji državljani krše sporazum o ulasku bez viza na teritoriju EU.

Iz Brisela je ovom prilikom poručeno da će se zaštitni mehanizam koristiti isključivo kao krajnja mera, u slučaju da svi drugi napori da se problem lažnih azilanata reši pokažu bezuspešnim.
XS
SM
MD
LG