Dostupni linkovi

Reis Kavazović:Pozivam ljude da odbace veličanje zločinaca i poricanje zločina


Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović danas je imamio džumu namaz i održao hutbu u Memorijalnom centru u Potočarima. Nakon džume i namaza, Reisu je predvodio dženazu namaz za 175 identificiranih bošnjačkih žrtava srebreničkog genocida.

"Prije devetnaest godina, na ovom mjestu je svoj krvavi defile započelo najmračnije zlo ovoga svijeta. To zlo, oličeno u Genocidu u Srebrenici i drugim krajevima ove prelijepe zemlje, još nije prevladano. Ono još ima svoje stanište u mnogim dušama i željama mnogih, jer ga nije moguće odatle otkloniti bez kajanja i čistog i otvorenog susreta s njime. Potrebna je velika duhovna snaga, sposobna za takvu jednu veličanstvenu pobjedu" naveo je Kavazović.

"Još uvijek pred našim očima u kazamatima skončava mržnja koja proždire vlastito biće, zvijer koja se guši u vlastitom grijehu. Zlo će biti pobijeđeno onda kada se rascvjeta ruža pokajnica. Tada će, ubijeđen sam, ponovo oživjeti Srebrenica, nevina i čista. Do tada moramo o zlu govoriti, na njega ukazivati i upirati prstom na njegove protagoniste" naveo je reis Kavazović i pozvao da se odbaci veličanje zločina.

"Pozivam ljude u Bosni i Hercegovini da odbace veličanje zločinaca i poricanje zločina. Nikakva im to dobra ni sreće ne donosi. Umjesto takvih djela, koja prkose svakome ljudskom dostojanstvu i demonstriraju civilizacijsku sramotu, pomozimo da se dostigne pravda i da žrtve prožive dostojanstven život", naveo je u hutbi reisu-l-ulema.

XS
SM
MD
LG