Dostupni linkovi

Kosovo: Za 14 uhapšenih pritvor od 30 dana


Na zahtjev Specijalnog tužilaštva Kosova, Osnovni sud u Prištini odredio je 30-dnevni pritvor za 14 uhapšenih u srijedu pod sumnjom da su počinili krivična djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Republike Kosova.

Hapšenja su uslijedila prilikom policijske akcije na 16 lokacija širom zemlje, usmjerene na razbijenje mreže za regrutovanje boraca na ratišta u Siriji i Iraku.

U saopštenju Osnovnog suda, navodi se da se Shefqet Krasniqi, inače imam Velike dzamije u Prištini, sumnjiči za krivično djelo pranja novca, podsticaj na izvršenje terorističkih akata i za izazivanje razdora ili nacionalne, rasne, vjerske ili etničke netrpeljivosti.

Bedri Robaj se sumnjiči za počinjeno krivično djelo regrutacije za terorizam i podsticaj na izvršenje terorističkih dela.

Idriz Bilibani sumnjiči se za izazivanje mržnje, razdora ili nacionalne, rasne , vjerske ili etničke netrpeljivosti, i za regrutaciju za terorizam.

Osumnjičeni Enes Goga, Mazllam Mazllami, Ekrem Avdiu i Enis Rama, sumnjiče se da su izvršili krivično djelo podsticanja na izvršenje terorističkih djela.

Fuad Ramiqi se sumnjiči za krivično djelo poziv na otpor.

Alban Malsiu se sumnjiči za regrutaciju za terorizam, podsticaj za izvršenje terorističkih djela.

Dardan Gjuka se sumnjiči za organizovanje i učešće u terorističkim grupama, Eroll Nesimi i Leonard Ruli za regrutaciju za terorizam i podsticaj za izvršenje terorističkih djela. Sebahudim Selimi se sumnjiči za izazivanje razdora ili nacionalne, rasne, vjerske ili etničke netrpeljivosti.

Rok za žalbu na odluku o pritvoru je 24 sata.

XS
SM
MD
LG