Ponedjeljak, 04. maj/svibanj 2015, 17:01 CET

Merkel dala podršku obavještajnim službama

04.05.2015

Njemačka kancelarka Angela Merkel stala je danas u obranu njemačke obavještajne agencije BND, optužene da je prekršila zakone time što je pomogla SAD da špijuniraju evropske dužnosnikei kompanije, dodajući da će njen ured u potpunosti surađivati u istrazi parlamentarnog komiteta o špijunskoj aferi.

Merkel je u prvom javnom komentaru na tu temu izjavila kako i dalje veruje da nije prihvatljivo da prijateljske zemlje špijuniraju jedna drugu, što se odnosi na skandal iz 2013. kad je otkriveno da je američka obavještajna agencija NSA prisluškivala njen telefon.

"Međutim, sa druge strane, obavještajne agencije rade na sigurnosti građana, a njemačka vlada će učiniti sve što je u njenoj moći da im omogući izvršavanje tih zadataka", istaknula je kancelarka.

"Ta sposobnost izvršavanja svojih zadataka uprkos međunarodnim prijetnjama od terorizma se postiže u suradnji sa drugim obavještajnim agencijama, što se prije svega odnosi na NSA", rekla je Merkel.

04 maj/svibanj 2015
04 maj/svibanj 2015

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Novi Sadi
|| 0:00:00
...  
🔇
X
02.05.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda četvrtog ciklusa Serijala koja govori o mladima iz Novog Sada. Srednjoškolci ovog grada Srbije razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici i školi. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.