Subota, 05. septembar/rujan 2015, 14:16 CET

Vaclav Klaus pokrenuo peticiju protiv izbeglica

05.09.2015

Bivši češki predsednik Vaclav Klaus pokrenuo je danas peticiju protiv izbeglica u kojoj zahteva da vlada kategorično odbije pritisak nekih članica Evropske unije da se izbeglice preraspodele, te da Češka počne da brani svoje granice i uz pomoć policije i vojske po svaku cenu.

U peticiji, koju je kao prvi potpisao sam Klaus, potpisnici upozoravaju češku vladu da masovna imigracija ugrožava stabilnost Evrope i u pojedinih članica EU i ukazuju na rizike po bezbednost koje nosi mešanje raznih kultura i religija, a takođe zahtevaju od vlade da odbije pritisak Nemačke i Francuske da se krše pravila šengena, a sankcionišu Mađarsku koja ta pravila poštuje.

"Kvote su smešne kada pogledate kako su rasle danima, nedeljama, mesecima. Bilo kakva kvota je smešna u odnosu na ono što će uslediti", kazao je Klaus u Lisi nad Labom, gde je danas novinarima predstavio peticiju.

Vaclav Klaus je objasnio da je danas pročitao jedan intervju u kome češki premijer Bohuslav Sobotka kaže da vlada neće intervenisati protiv izbeglica kao što to čini Mađarska.

"To je dovoljan razlog da pokrenemo peticiju", rekao je Klaus.

Peticija protiv izbeglica zahteva od češke vlade da obezbedi po svaku cenu unutrašnju bezbednost i nedodirljivost spoljnih granica, svim sredstvima, uz pomoć policije i vojske, a takođe da odbije bilo kakve izmene zakona i propisa koje bi olakšale i podstakle imigraciju, već da dosledno poštuje dosadašnju proceduru odobravanja azila i dosadašnje evropske sporazume i propise u oblasti migracija.

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Novi Pazari
|| 0:00:00
...  
🔇
X
05.09.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda šestog ciklusa Serijala koja govori o mladima Novog Pazara. Voditelj i moderator je Marčelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.
Nema sadržaja.