Dostupni linkovi

Hiljade građana na protestu tražile oslobađanje Julije Timošenko


Više od 5.000 ljudi okupilo se u petak u Harkivu tražeći oslobađanje bivše premijerke Julije Timošenko koja služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu u ovom gradu na istoku Ukrajine.

Demonstranti, koje predvode slavni bokser Vitalij Kličko, lider stranke Udar, Oleg Tiagnibok iz nacionalističke stranke Sloboda i poslanik Arsenij Jacenijuk, blizak Juliji Timošenko, dobili su zabranu okupljanja, javila je agencija AFP.

Pravosuđe je zabranilo ovo okupljanje na zahtjev općinskih vlasti "radi zaštite interesa stanovnika Harkiva", izjavio je Genadij Kernes, gradonačelnik ovog grada u kojem bivša premijerka služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe vlasti.

Nakon što su promijenili pravac kretanja, deseci tramvaja i trolejbusa blokirali su grad, a oko 5.000 ljudi, prema procjenama policije, ipak se okupilo na centralnom trgu u gradu.

Okupljanje demonstranata događalo se u isto vrijeme kada se odvijalo saslušanje u okviru novog suđenja ukrajinskoj opozicionarki za utaju poreza, koje je ponovo odgođeno zbog njene odsutnosti iz zdravstvenih razloga.

Nakon što je u nedjelju predsjednik Viktor Janukovič oslobodio bivšeg ministra unutarnjih poslova Jurija Lucenka, bliskog saradnika Julije Timošenko, odbrana je i za nju tražila oslobađanje, ali je predsjednik ocijenio da ju je nemoguće pomilovati dok su u toku procesi protiv nje.
XS
SM
MD
LG