Dostupni linkovi

Marš grčkih neonacista u Atini


Nekoliko stotina grčkih neonacista prošetalo je sinoć sa bakljama ulicama Atine u znak obeležavanja 450. godišnjice pada Konstantinopolja.

Pripadnici ultranacionalističke partije Zlatna zora uzvikivali su slogane "krv, čast, Zlatna zora" i "Grcka pripada Grcima".

Posle nekoliko ostrašćenih govora protiv Turaka i komunista na trgu ispred Atinske katedrale, demonstranti su prošetali do parlamenta, u kome Zlatna zora od januara ove godine ima 18 poslanika.

Šetnja, koja se održava svake godine, završena je bez incidenata, za razliku od prošle godine kada je 15 do 20 neonacista napalo Pakistanca koji im se našao na putu.

Međutim ovogodišnji protest je izazvao zabrinutost turista u grčkoj prestonici, navodi AFP. "Kada su došli svi turisti su platili račun i otišli", kaže Fotis, konobar u restoranu "Metropoleos" u centru Atine.

Grčka koaliciona vlada je podeljena oko pitanja pooštravanja zakona o rasizmu kojim treba da se zauzda Zlatna zora, zbog straha da bi time mogla izgubiti podršku uticajne pravoslavne crkve.

Prema predlogu novog zakona o rasizmu, za govor mržnje i poricanje ili hvaljenje ratnih zločina i genocida predviđene su zatvorske kazne do tri godine i novčane do 20.000 evra.

Organizacije za ljudska prava smatraju da Zlatna zora stoji iza nedavnog talasa nasilja nad imigrantima, što ta partija negira.
XS
SM
MD
LG