Dostupni linkovi

Bugarska: Protest zbog najave ukidanja zabrane pušenja


Ispred zgrade bugarskog Sobranja u Sofiji danas je grupa građana protestovala protiv namjere poslanika da ukinu zabranu pušenja na javnim mjestima.

Protestovali su uglavnom mladi i porodice sa malom djecom, koji su nosili transparente sa porukama o štetnosti ukidanja zakona o zabrani pušenja.

Građanska inicijativa "Bugarska bez dima" i Koalicija za život bez duvanskog dima, koji su organizatori današnjeg protesta, pokrenuli su peticiju protiv ponovnog odobravanja pušenja u ugostiteljskim objektima, koju je do sada potpisalo više od 60.000 građana.

Ovo je drugi protest protiv ukidanja zabrane pušenja u posljednjih desetak dana. Prvi je održan 31. maja, tokom Svjetskog dana bez duvanskog dima.

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je bugarsku vladu da jača, a ne da slabi mjere o zabrani pušenja na javnim mjestima.

Bugarska vlada je u junu 2012. godine uvela potpunu zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima, što je izazvalo revolt kod pušača.

Ova odluka posebno je pogodila ugostitelje, jer je došlo do smanjenja prometa, a veliki broj Bugara je upravo zbog zabrane pušenja novogodišnje praznike proveo u Srbiji.
XS
SM
MD
LG