Dostupni linkovi

Slovenci protiv prodaje "Merkatora"


Najveći dio slovenske javnosti i dalje je protiv prodaje Mercatora hrvatskom koncernu Agrokor, iako su otpori manji nego nego ranije, pokazuju rezultati ankete koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo".

Na pitanje podupiru li prodaju Mercatora Agrokoru niječno je odgovorilo 72 posto ispitanika, potvrdno 21 posto, a 7 posto nije dalo odgovor. Anketa je provedena početkom prošlog tjedna na reprezentativnom uzorku od 404 ispitanika.

Vodeći slovenski list podsjeća da je više njihovih ispitivanja iz prethodnih godina, kad je u postupcima prodaje Mercatora hrvatski koncern također isticao svoje ponude, protivljenje slovenske javnosti mogućnosti da najveći slovenski trgovački lanac bude preuzet od njegova regionalnog konkurenta bila izrazita.

Anketa "Dela" iz siječnja 2011. godine pokazuje da je tada protiv prodaje većinskog paketa dionica Mercatora koncernu Agrokor bilo 80 posto ispitanika, a politički otpori također vrlo prisutni, pa je vlasnik koncerna Ivica Todorić nešto kasnije povukao svoju ponudu koja je tada iznosila 231 euro za dionicu.

Agrokor je u petak nakon višemjesečnih pregovora potpisao Ugovor o kupoprodaji 53,12 posto dionica Poslovnoga sistema Mercator d.d. s vlasničkim konzorcijem od 12 prodavatelja, a riječ je o slovenskim bankama, fondovima i skupini Pivovarna Laško (PL).

Prema ugovoru, Agrokor će za dionicu Mercatora platiti 120 eura, što čini 240 milijuna eura za 53,12 posto dionica Mercatora odnosno 452 milijuna eura za 100-tni udio u kompaniji.

Dovršenje transakcije podliježe mjerodavnim regulatornim odobrenjima, uspješnom restrukturiranju Mercatorova duga i drugim ugovorenim uvjetima, a očekuje se da bi transakcija mogla biti dovršena u ovoj godini.
XS
SM
MD
LG