Dostupni linkovi

Pariz: Preminuo "đavolji advokat"


Francuski advokat Žak Verže, koji je zaradio nadimak "đavolji advokat" zato što je branio niz ozloglašenih kriminalaca, preminuo je sinoć u Parizu.

Verže je branio ljude poput naciste Klausa Barbija, i teroristu Karlosa Šakala.

U saopštenju njegove izdavačke kuće Pjer Žerom Ru se navodi da je Verže preminuo od srčanog udara sinoć oko 20:00 časova u kući u kojoj je nekad živeo francuski filozof iz 18. veka, Volter, prenela je agencija AFP.

"Bilo je idealno da upravo smrt bude poslednji pozorišni čin ovog rođenog glumca, koji je poput Voltera razvijao veštinu stalnog revolta", saopštio je Veržeov izdavač.

Žak Verže je rođen 1925. godine na Tajlandu, a kao student je bio komunista, dok je kasnije podržavao alžirski Front nacionalnog oslobođenja u njihovoj borbi za nezavisnost od Francuske. Nakon što je obezbedio oslobađanje alžirske militantkinje DJamile Buhired, on se njome i oženio.

Verže je kasnije postao poznati advokat, koji je dospevao na naslovnice novina širom sveta zahvaljujući listi klijenata, na kojoj su se nalazila najozloglašenija imena današnjice, od naciste Klausa Barbija, venecuelanskog revolucionara Karlosa Šakala, bivšeg zamenika iračkog premijera Tarika Aziza, pa i nekadašnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije, Slobodana Miloševića.

U jednom intervjuu nemačkom listu "Špigl", Verže je izjavio: "Branio bih Hitlera", čime je šokirao svet.
XS
SM
MD
LG