Dostupni linkovi

Otkrivena planeta najsličnija Zemlji


Mala planeta koja kruži putanjom udaljenom 700 svjetlosnih godina od Mliječnog puta ima istu veličinu kao Zemlja.

Kepler 78b je najmanja egzoplaneta čija su masa i veličina poznate. Veća je od Zemlje samo 1,2 puta i teža 1,7 puta, a imaju skoro istu gustoću.

Naučnici vjeruju da se Kepler 78b sastoji od stijena i željeza, poput Zemlje. No, te sličnosti imaju kraj. Planeta se nalazi tako blizu svoje zvijezde roditelja da nijedan oblik života ne bi mogao preživjeti na njegovoj površini jer bi bio spržen.

"Otprilike je iste veličine i mase kao Zemlja ali je mnogo drugačija od Zemlje jer je tamo najmanje 2.000 stepeni toplije. To je korak na putu ka proučavanju planeta sličnih Zemlji", rekao je Josh Winn sa Massachusetts instituta tehnologije.

"Kepler 78 je svijet lave koji ne bi trebao postojati. Ono što znamo jeste da neće postojati zauvijek jer ga gravitacija privlači zvijezdi i može doći do raspada", rekao je dr. Chris Watson sa Queens univerziteta u Belfastu.

Planete koje su slične Zemlji otkrivene su i ranije, ali ovo je prvi put da su izmjerene obje vrijednosti. Planeta je uočena u NASA-inom centru Keplerovim teleskopom.
XS
SM
MD
LG