Dostupni linkovi

U Senatu prošao zakon o gej pravima



Američki Senat u kome demokrate imaju većinu, usvojio je zakonski predlog kojim se zabranjuje diskriminacija na radnom mestu u odnosu na seksualnu orijentaciju.

To je prvi korak za usvajanje takvog zakona na federalnom nivou. Zakon je prošao tankom većinom od 61 glasa za i 30 protiv (bilo je neophodno da 60 od 100 senatora glasa za), pošto su i sedmorica republikanaca podržala ovakvo rešenje.

Ipak, Rojters primećuje, da se teško može očekivati da Predstavnički dom Kongresa gde većinu imaju republikanci pre sledećih izbora koji su za godinu dana, izglasa zakon koji se tiče seksualne orijentacije na radnom mestu.

Uticajna vašingtonska konzervativna lobistička grupa “Heritidž ekšn" (Heritage Action) ocenila je da se na ovaj način povećava učešće vlasti u sferi radnog zakonodavstva i ugrožavaju religijske slobode.

Svoje protivljenje je istakla i američka Konferencija katoličkih biskupa, zato što zakon predvidja i podršku gej brakovima, kojima se Katolička crkva protivi.

Bela kuća je dala punu podršku ovakvom rešenju, pri čemu britanska agencija podseća da američko izborno telo čini oko pet odsto gej, lezbejki I biseksualaca, koji su prema istraživanjim na prošlim predsedničkim izborima u tri četvrtine slučajeva glasali za Baraka Obamu.
XS
SM
MD
LG