Dostupni linkovi

Barozo: Očuvanje mira glavni razlog za postojanje EU



Očuvanje mira ostaje jedno od glavnih razloga za postojanje Evropske unije, rekao je danas u obraćanju na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i ukazao da ne treba uzeti mir i stabilnost u Evropi zdravo za gotovo.

Barozo je u govoru tokom debate na temu "Sto godina od Prvog svetskog rata - Lekcije za budućnost Evrope", rekao da ne treba zaboraviti da je nacionalizam izazvao taj užasni rat i da danas Evropska unija služi kao sredstvo da se izbegne "okrutna logika nacionalizma uz istovremeno očuvanje i jačanje nacionalnih identita naših zemalja".

Sto godina od Prvog svetskog rata Evropska unija je pokazala da je efikasna u osiguravanju jednog pristojnijeg sveta, i ona može i mora u svetu globalizacije da brani ono što je univerzalno ljudsko, rekao je Barozo u govoru objavljenom na vebsajtu Unije.

Ipak, kako je naglasio, u istsočnom susedstvu Evropske unije sukobljavaju se dva koncepta Evrope - koncept moderne i demokratske Evrope prema kome se 28 zemalja svojevoljno učlanilo u EU i koncept Evrope koja nastavlja da misli i deluje u kategorijama moći, sferama uticaja, diktata i nepoverenja i logike "podeli pa vladaj".

"Kada uporedimo ta dva koncepta i podsetimo se da je posle Prvog svetskog rata usledio Drugi svetski rat, fer je da se kaže da smo već naučili naše lekcije. Evropska unija je naša lekcija iz dva svetska rata i mora tako da ostane", rekao je Barozo.

Ukoliko bude potrebno da se uče nove lekcije iz događaja u Ukrajini, rekao je on, onda će to biti "da nikad ne smemo da uzmemo mir i stabilnost u Evropi zdravo za gotovo".



XS
SM
MD
LG