Dostupni linkovi

Obeležena 21. godišnjica zločina u Ahmićima



Polaganjem cveća i munutom šutnje danas je obeležena 21. godišnjica stradanja bošnjačkih civila u selu Ahmići kod Viteza.

“Danas se prisećamo patnji žrtava, nevinih civila. Danas osjećamo patnju i bol tih ljudi”, kazao je danas u Ahmićima predsednik Federacije BiH Živko Budimir.

Hrvatsko veće obrane (HVO) je 16. aprila 1993. napalo jedinice Armije RBiH u naseljima Vitez, Stari Vitez, Ahmići, Nadioci, Šantici, Pirići, Novaci, Putiš i Donja Večeriska.

Vozila HVO-a su blokirala glavne puteve, a napad na Ahmiće je započeo s tri strane da bi se stanovništvo u begu usmerilo prema jugu gde su vojnici čekali i pucali na ljude.

Male grupe od oko pet do deset vojnika išle su od kuće do kuće, palili ih te ubijali ili terali mještane. Ubijeno je 116 osoba, od čega su 32 bili žene, a 11 deca mlađa. Dve lokalne džamije su uništene eksplozivima.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (MKSJ) presudio je da je to bio zločin protiv čovečnosti. Jedan od komandanata ove akcije, Dario Kordić, osuđen je na 25 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG