Dostupni linkovi

U Brčkom otvoren muzej posvećen svim logorašima u BiH


U dijelu hangara Luke u Brčkom danas je otvoren prvi muzej "Spomen-soba - Muzej logoraša" posvećen svim logorašima - žrtvama torture tokom proteklog rata u BiH.

Arhivska građa, fotografije, dijelovi odjeće i obuće bivših logoraša čine ovu muzejsku postavku.

"Spomen-sobu - Muzej logoraša" otvorio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kazavši da logoraši nisu bili krivi što se nisu uklapali u fašističke projekcije.

"Ne smije se zaboraviti prošlost, da nam se historija ne ponovi", poručio je predsjedavajući Izetbegović.

Istakao je da otvaranje ovog muzeja šalje jasnu poruku da na ovoj zemlji više nikada ne smije biti otvoren koncentracioni logor, dodajući da zločin nezastarijeva i da će zločinci morati nekada odgovarati za svoja nedjela.

Logor u Luci u Brčkom otvoren je 7. maja 1992. godine. Kroz njega je prošlo oko 3.500 ljudi, a pretpostavlja se da je ubijeno nekoliko stotina.

"Prvi komandant ovog logora bio je Goran Jelisić Adolf, a nakon njega Konstantin Simonović Kole koji je sa svojom sestrom Monikom Ilić-Karan činio grozne zločine. U "Luku" su dovođeni ljudi s posla, njive ili ulice koji su bili maltretirani, mučeni, silovani i ubijani", rekao je predsjednik Udruge logoraša Brčko Distrikta Fadil Redžić.

Najgore zločine je počinio Jelisić koji je osuđen na 40 godina zatvora. Monika Ilić-Karan je osuđena samo na četiri godine, ali Sud u Brčkom je zatvorsku kaznu smanjio na dvije godine i šest mjeseci.

Redžić ističe da sudstvo i tužilaštvo ne vodi dovoljno računa o procesuiranju ratnih zločina kao što bi trebali, dodajući da logoraša u BiH ima sve manje te da se nekim zločincima nikada neće suditi.

Predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković naglasio je da su izgradnja Muzeja logoraša i svi eksponati osigurani sredstvima ovog saveza.
XS
SM
MD
LG