Dostupni linkovi

UN slavi 69. godišnjicu osnivanja


Ujedinjeni narodi proslavit će danas u Njujorku 69 godina od osnivanja. Godišnjica će biti obilježena koncertom Stinga i pijaniste Lang Langa, a voditelj će biti glumac Alek Boldvin. Proslavi će prisustvovati glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon i predsjednik Generalne skupštine Sam Kutesa iz Ugande.

Mnoge slavne ličnosti djeluju u korist Ujedinjenih naroda, od borbe protiv virusa ebole do borbe protiv kašnjenja u rastu proizvodnje za koju se angažirao slavni indijski producent Amir Kan.

Britanska nogometna zvijezda Dejvid Bekam pojavio se na videu UNICEF-a, kako bi ohrabrio stanovnike Sijera Leonea pogođenog ebolom da potraže medicinsku pomoć, ali i da privuče donacije.

Najveći reklamni potez Ujedinjenih naroda dogodio se na samitu o klimi prošlog mjeseca, kada je američki glumac Leonardo di Kaprio pozvao na spašavanje planete.

Video s njegovim govorom gledalo je 1,5 milion ljudi, što je rekord za Ujedinjene narode.

Malo je slavnih ličnosti radilo za Ujedinjene narode kao američka glumica Anđelina Džoli, koja je imenovana za ambasadoricu dobre volje UNHCR-a 2001. godine i za specijalnu izaslanicu 2012. godine.

Pojedinci kritiziraju ovo korištenje “zvijezda”, koje su željne da njeguju imidž humanitaraca i građana svijeta. “Treba pronaći ravnotežu s ljudima koji imaju neki autentični angažman, a često i osobni u nekoj stvari”, smatra konsultantica Kler Luis.

Prva slavna ličnost koja je djelovala za Ujedinjene narode bio je američki glumac Deni Kej. On je imenovan 1954. godine za UNICEF-ovog ambasadora dobre volje.

XS
SM
MD
LG